Giethoorn in verzet: ‘We zitten hier niet te wachten op een wolkenkrabber’

Een gebouw van elf meter hoog? In iedere willekeurige stad halen ze er hun schouders over op. Maar de bewoners van Giethoorn zijn in alle staten. Andries Strijker, met zijn tachtig lentes de stuwende motor achter het verzet: “Elf meter? Voor Gieterse begrippen is dat haast een wolkenkrabber.”

In de filmklassieker Fanfare van Bert Haanstra waren het twee muziekkorpsen die rollebollend over straat gingen, vandaag de dag zijn het de bewoners van Giethoorn Noord die de juridische degens kruisen met horecaondernemer Jan Beenen van hotel De Harmonie.


Informatieavond
Beenen is van plan het hotel de komende tijd uit te breiden. Het aantal kamers wordt met 27 kamers uitgebreid en komt daarmee op totaal 43 kamers. Ook de parkeerplaats wordt fors groter. Maar waar de Gietersen zich vooral boos over maken, is dat er een gebouw van elf meter hoog met verrijzen. Zoals eigenaar Jan Beenen zijn plannen ontvouwde tijdens een informatieavond voor omwonenden.


Zwart baksteen
“Van zwart baksteen. Spuuglelijk, een ander woord kan ik er niet voor bedenken. Dit past totaal niet in ons dorpsbeeld”, zegt Andries Strijker, eigenaar van een accountantskantoor waar hij nog dagelijks is te vinden. Net zoals hij regelmatig in de sportschool is te vinden. “Je moet toch fit blijven hè...”

Onvermoeibaar
Strijker en echtgenote Wiesje (77) trokken de afgelopen weken onvermoeibaar deur aan deur om de stemming onder de bewoners van ‘Noord’ te polsen. In totaal hebben ruim honderd bewoners uit ‘Noord’ een handtekening gezet tegen de uitbreiding. “Los daarvan zijn er tientallen bezwaarschriften ingediend.”


'Toeristische toestanden'

De critici vrezen vooral dezelfde ‘toeristische toestanden’ als in Giethoorn Zuid. “Nu nog geldt voor de bootjes in Noord tweerichtingverkeer. De vraag is maar of dat zo blijft. En waar we ons ook boos over maken, is dat er straks gebouwd gaat worden op agrarische grond. Daarvoor moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Iets wat veel Gietersen niet voor elkaar krijgen.”

Binnen de voorwaarden
Hotelier Jan Beenen vindt de kritiek dat de nieuwbouw veel ‘te hoog gegrepen’ zou zijn zwaar overdreven: “Waar hebben we het over? Elf meter. Dat is amper ietsje hoger dan de omringende boerderijen. En lelijk? We hebben vooraf uitgebreid met de gemeente rond de tafel gezeten. Voorwaarde was dat de uitbreiding moet passen in het landelijke karakter. Aangezien we zelfs ruim binnen de voorwaarden blijven, hebben we er alle vertrouwen in dat het goed komt.”

Politiek aan zet
De tegenstanders hebben hun bezwaarschriften intussen ingeleverd bij de gemeente Steenwijkerland. De politiek is nu aan zet. “De verkiezingen komen nog tussendoor, maar we gaan er vanuit dat over enkele maanden toch wel de kogel door de kerk gaat. Eventueel in beroep?” Strijker, strijdvaardig: “Ik ben natuurlijk niet alleen. Maar als de rest dat ook wil, vechten we dit desnoods tot aan de Raad van State aan. Aan mij zal het niet liggen.”

Meer over dit onderwerp:
Kop van Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: