Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
Met grondradar op zoek naar kwetsbare plekken in de dijk
Foto: RTV Oost fullscreen

Met militaire grondradar op zoek naar zwakke plekken in de IJsseldijk

Geplaatst 12 jan 2018 - 16:04
Gewijzigd 12 jan 2018 - 16:18

Defensie en waterschap Drents Overijsselse Delta testten vandaag of een militaire grondradar kwetsbare plekken in de IJsseldijk bij Olst-Wijhe kan opsporen. Als de test een succes is, kan de radar vaker worden gebruikt.

Militair Joost vertelt dat Defensie de radar normaal gesproken in missiegebieden inzet om verborgen plekken onder de grond te zoeken. "Op plekken waar onze tegenstanders bijvoorbeeld wapens of onderdelen van bermbommen verstoppen."

De radar is niet zo geavanceerd dat je op het scherm water ziet stromen. Militair Joost: "We zien een verstoring van het signaal, dan weten wij dat er water stroomt."

Het waterschap ziet de mogelijkheden van de radar. "We hebben bij deze dijk last van kwetsbare plekken. Er zijn plekken waar water onder de dijk doorstroomt. Dat zien we ook tijdens onze normale inspecties, maar mogelijk kunnen ze ze met de radar eerder opsporen. Dan kunnen we ook eerder maatregelen nemen."

Testcase

De hoge waterstand op de IJssel is een goede testcase om de proef op de som te nemen. Bij hoogwater kan namelijk het zogeheten piping optreden. Water baant zich dan met hoge druk onder de dijk door en neemt onderweg zand mee. Daardoor ontstaan langgerekte tunnels (pipes) in of onder de dijk.

In de sloot aan de binnenzijde van de dijk borrelt dan zand op. Als de het tunneltje klein blijft, is er niets aan de hand. Als het groter wordt, kan het een zwakke plek in de dijk worden en moet de boel gerepareerd worden.