Twents project met automatische drone moet veiligheidsproblemen oplossen

Veiligheidsvraagstukken oplossen met een automatische drone. Dat is het doel van het project Next Level, dat vandaag is gelanceerd door verschillende publieke en private bedrijven in Twente.

De drone wordt getest op een speciaal ingerichte testomgeving op de Twente Safety Campus en moet uiteindelijk op de markt worden gebracht. De testfaciliteiten van Space53 en de experimentele zones in Enschede maken Twente de meest geschikte regio voor deze tests.

Problemen eerder in beeld brengen

Met de automatische drone willen de deelnemende partijen, waaronder Hogeschool Saxion, de Veiligheidsregio Twente, Brandweer Twente en de politie, problemen eerder in beeld brengen om uiteindelijk sneller te kunnen handelen. 

De drone reageert als ergens een afwijkende beweging wordt gesignaleerd en verzamelt vervolgens direct beeld van de situatie. Hierdoor kunnen de hulpdiensten sneller inschatten welke risico's er zijn, welke inzet er nodig is en hoe de schade beperkt kan worden. 

Veel schade door criminaliteit

Uiteindelijk moet de schade die criminelen aanrichten bij bedrijven worden verlaagd. Zo steeg het aantal plofkraken in 2016 met veertig procent ten opzichte van het jaar ervoor en nam ook het geweld en de schade toe.

Ook was er in 2016 een toename van tien procent van koperdiefstal op het spoor. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft subsidie toegekend aan de Twentse project.

Deel dit artikel: