Burgemeester Heidema blijft ontspannen bij hoogwaterpiek Deventer: "We hebben controle"

Het hoge water bij Deventer kwam uiteindelijk hoger uit dan gepland, maar burgemeester Heidema maakt zich geen zorgen.

Geen 5.82 meter boven NAP zoals voorzien, maar 5.86 meter. De calculatiemodellen van Rijkswaterstaat blijken niet helemaal waterdicht.

Flinke bui

"Maar ik maak me daar absoluut geen zorgen om", aldus Heidema. "Met calculatiemodellen probeer je zo goed mogelijk te voorspellen, maar door bijvoorbeeld een flinke bui bij Keulen kan de situatie alweer verschillen. Het blijft de natuur."

Heidema, op landelijk niveau ook zeer actief in het waterbeheer, benadrukt dat hij volop vertrouwen heeft in de manier waarop de vinger aan de pols wordt gehouden met betrekking tot de waterstand in de IJssel.

Veiliger

"Deventer is door de maatregelen in het kader van Ruimte voor de Rivier ook absoluut veiliger geworden", zegt hij. Hij verwijst daarbij onder meer naar de buitendijkse geul tussen Veessen en Wapenveld. "Zodra we het hoge water daar in laten stromen, zakt het waterpeil bij Deventer met 20 centimeter."

Dat scenario was bij de huidige hoogwatergolf niet nodig. Heidema: "Ik heb het hoge water deze week vooral heel ontspannen beleefd. Er is ongeveer 2 miljard euro geïnvesteerd in ons hele rivierensysteem. We moeten alert blijven, ook op het klimaat, maar ik denk dat we op dit moment een heel stabiel en robuust rivierenstelsel in Nederland hebben."

Deel dit artikel: