De zuster van mijn moeder: een tragische familiekroniek over 'al die dode kinderen'

Ineke Kievit-Broeze beschrijft in het boek De zuster van mijn moeder de aangrijpende historie van de Hellendoornse familie Bartels. Het gezin woonde in de jaren twintig bij de Regge. Van de 12 kinderen overleden er zes bij de geboorte of niet lang daarna.

In Hoogtij vertelt Ineke hoe al het leed drukte op de familie. "Het leek wel alsof mijn moeder zomaar kon verdwijnen in een zwart gat. Of ze had het over al die dode kinderen, maar echt erover praten deed niemand." Wel putten ze moed uit hun geloof.

Was er verband met industriewater dat de Regge vervuilde? De boerderij stond in de buurt van een leerlooierij die gebruik maakte van eek en mogelijk chroom. Op de plaats waar de familie Bartels woonde, staat nu de fabriek van Ben en Jerry's.

Brieven

Enkele weken na de dood van haar tante erft haar nicht Ineke Kievit een grote verzameling brieven. Vooral de brieven inspireren haar tot schrijven van De Zuster van mijn moeder.

Van Lemele tot Nieuw-Guinea

Het verhaal speelt op verschillende locaties: Hellendoorn, Indië, Nieuw-Guinea, Kenia, Ierland, Uganda, Ommen, Lemele, maar ook in verschillende perioden: de jaren twintig, de crisistijd, de Tweede Wereldoorlog, de opbouwperiode en de daarop volgende 'moderne' tijd, die niet voor iedereen gemakkelijk blijkt te zijn.

Gereformeerde godsdienst

Achtergrond is de gereformeerde godsdienst, van onbetwiste geloofszekerheden tot vrijzinniger opvattingen, in een snel veranderende samenleving. Daarnaast spelen de internationale politieke ontwikkelingen mee met betrekking tot Indonesië en Nieuw-Guinea, het huidige West Papua.

Vrijdag 9 februari houdt Kievit een lezing in d'Oale Griezen, om 20.00 uur. 

Hoogtij 4 februari

Meer over dit onderwerp:
Cultuur Reggestreek Verhalen
Deel dit artikel: