Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
Max en Carla
Foto: RTV Oost fullscreen
Wieke en Max
Foto: RTV Oost fullscreen
Jongvee
Foto: RTV Oost fullscreen

Boer onterecht op slot: "Noem iemand niet zomaar fraudeur"

Geplaatst 12 feb 2018 - 17:26
Gewijzigd 12 feb 2018 - 19:51

Carla Schoorlemmer uit Heeten is zich van geen kwaad bewust. De eigenaresse van een melkveebedrijf kreeg een brief van de inspectie van de voedsel- en warenautoriteit met de mededeling dat het bedrijf op slot moest omdat ze zou frauderen met een van haar koeien.

"Kijk, Wieke is overduidelijk een vleeskoe", zegt Carla Schoorlemmer, "en dit is haar kalf Max." De familie Schoorlemmer houdt Wieke puur voor het vlees. "We willen weten waar ons vlees vandaan komt".

Max drinkt de melk van zijn moeder. De familie Schoorlemmer kreeg een brief waarin ze worden bestempeld als fraudeur vanwege een koe die niet door de melkcontrole gaat.

Bij 2100 boerenbedrijven viel vorige maand een brief van de inspectie op de mat met beschuldigingen van fraude. Meerdere pasgeboren kalfjes werden toegeschreven aan een koe, waardoor andere koeien niet hebben gekalfd en daarom niet als melkkoe staan geregistreerd. Zo kan een boer meer melkkoeien houden dan is toegestaan op grond van de mestregels. De bedrijven moesten op slot. Inmiddels zijn 150 bedrijven weer geopend.

Aangemeld en geregistreerd

Waar het fout gegaan is bij Schoorlemmer? "Ik heb geen idee, zegt u het maar. De koe is aangemeld en geregistreerd. Ik zou niet weten wat we er verder mee moesten."

Het bedrijf zit nog steeds op slot en dat heeft vooral gevolgen voor het jongvee, dat niet van de boerderij af mag. "Voor ons is het nog niet zo erg, maar er zijn ook bedrijven die tegen de grenzen aanlopen van de mestproductie. Die hebben een groot probleem." Schoorlemmer heeft een melkveebedrijf met 170 stuks vee en nog 40 stuks jongvee.

"Fraude moet je aanpakken"

Wat haar vooral steekt is dat de sector nu weer in een kwaad daglicht is gesteld. Schoorlemmer: "Fraude moet je aanpakken maar je moet eerst zeker zijn van je zaak voor je iemand een fraudeur gaat noemen." 

Het bedrijf van Schoorlemmer mag weer open als ze kunnen aantonen dat er geen fraude is gepleegd met de melk. "Laat ze hier maar komen kijken op het bedrijf, dan zien ze Wieke en Max wel samen."