Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
Lelystad Airport
Foto: RTV Oost / Ties van der Heide fullscreen

'Schijn van belangenverstrengeling in milieurapport Lelystad Airport: deskundige teruggetreden'

Geplaatst 12 feb 2018 - 22:10
Gewijzigd 12 feb 2018 - 23:28

De deskundige die voor het ministerie de fouten in het milieurapport over Lelystad Airport moet herstellen, is teruggetreden. De deskundige deed dit nadat De Stentor ontdekte dat hij getrouwd is met de directeur van de commissie-mer. Die commissie moet het gerepareerde rapport beoordelen. 

De taak van de onafhankelijke commissie is van cruciaal belang, want de regeringspartijen laten de opening van het vliegveld afhangen van het oordeel van deze commissie. 


Mer-expert Stefan Morel van Consens Advies uit Amsterdam is begin januari door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ingehuurd om fouten in de mer van Lelystad Airport te herstellen, schrijft de krant.


Rol
De rol van Morel is volgens het regionale dagblad groot. Hij was bij meerdere bijeenkomsten over de mer-reparatie aanwezig, schreef een plan van aanpak en presenteerde deze tijdens een vergadering op 26 januari op het ministerie aan ambtenaren en leden van de bewonersdelegatie.

Daarnaast weet De Stentor dat Morel met directeur Veronica ten Holder van de commissie-mer is getrouwd. Ook was Morel in het verleden zelf vijf jaar directeur van deze commissie, die de milieueffectrapportages onafhankelijk moet toetsen.

Zelf opgestapt
Eind januari heeft Morel zich uit het project teruggetrokken. "Er kwamen vragen van bewoners over mijn onafhankelijkheid. Ik ben toen uit eigen beweging uit dit project gestapt. Om iedere schijn te vermijden dat ik het advies van de commissie-mer kan beïnvloeden", laat Morel de krant optekenen.


Niet op de hoogte
Minister Cora van Nieuwenhuizen wist niet dat de ingehuurde deskundige is getrouwd met de directeur van de commissie-mer. Haar woordvoerder Marianne Wuite laat aan de krant weten dat Morel via het bureau To70 werkzaamheden verrichtte voor het team dat zich bezighoudt met de mer-reparatie. To70 wordt weer door het ministerie ingehuurd.

HoogOverijssel

De mer-reportage moet worden aangepast nadat actiecomité Hoog Overijssel aantoonde dat de milieu effect rapportage en de bijbehorende onderzoeken vol met fouten zitten.

Meer lezen over: