Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De ChristenUnie Almelo heeft sterke aanwijzingen voor mensenhandel en gedwongen prostitutie
Foto: iStock fullscreen

ChristenUnie Almelo: concrete aanwijzingen mensenhandel en gedwongen prostitutie

Geplaatst 13 feb 2018 - 17:00
Gewijzigd 13 feb 2018 - 17:14

De ChristenUnie wil van het gemeentebestuur opheldering over mensenhandel en gedwongen prostitutie in Almelo. De CU zegt aanwijzingen te hebben dat zich dergelijke malafide praktijken in de Aastad afspelen.

Fractievoorzitter Wouter Teeuw laat weten dat hierover zeer concrete berichten zijn binnengekomen: “Uit welke hoek kan ik verder niets over zeggen. Vanwege het risico dat ik mensen in gevaar zou brengen. Maar laten we het er maar op houden dat de geluiden vanuit onze achterban komen.”

Nader onderzoek
De ChristenUnie wil nu vooral weten in hoeverre B en W van Almelo inzicht hebben in de omvang van de problemen. Zo niet, dan wil de CU weten of het college daar alsnog nader onderzoek naar in wil laten stellen.

Rapport mensenhandel
De partij legt daarbij de link met de in november vorig jaar verschenen Tiende rapportage mensenhandel van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel verschenen.


Geen zicht
Daaruit blijkt onder meer dat 35 procent van de gemeenten geen idee heeft of er mensenhandel voorkomt op eigen grondgebied. “Hoe kleiner de gemeente, hoe vaker het zicht ontbreekt.”


Specifiek beleid
In de rapportage geeft bovendien 95 procent van de gemeenten aan dat er geen specifiek beleid is ten aanzien van mensenhandel. De CU wil nu weten welke stappen de gemeente Almelo onderneemt om een eigen beleid te formuleren in de strijd tegen mensenhandel. Op die manier moet een einde worden gemaakt aan – wat de partij noemt – ‘moderne slavernij’.

'Geen legale prostitutie'

Landelijk maakt de CU zich onder meer sterk voor het terugdraaien van de legalisering van de prostitutie, dat de klant strafbaar wordt gesteld, een strengere strafrechtelijke aanpak van mensenhandelaren, uitstapprogramma’s voor prostituees en veilige opvang voor slachtoffers van loverboys, pooiers en mensenhandelaren.

“Legaliseren van de prostitutie faciliteert de mensenhandel”, aldus de CU Almelo.

Meer lezen over: