Miljoenen liggen klaar in Den Haag, maar plannen uit de regio zijn er niet

Gedeputeerde Eddy van Hijum roept Overijsselse regio's op om met concrete plannen te komen 'in de dans om het Haagse geld'. Van Hijum: "Zo'n 450 miljoen euro ligt klaar voor plannen om de leefbaarheid en economie van regio's te versterken. We willen natuurlijk dat een deel van dit geld in Overijssel terechtkomt. Maar dan moeten we wel met een goed plan komen."

Een wervelwind aan goede ideeën bleef vooralsnog achterwege. "Je ziet hier en daar wel plannen ontstaan." Maar concreet zijn ze niet. En dus is er haast geboden. Gedeputeerde Van Hijum attendeert de regio's hierop. "We moeten wel in gezamenlijkheid met een goed plan komen en indienen."

Regiodeals

Een voorwaarde die het Rijk stelt, is co-financiering. "Den Haag wil dat regio's zelf ook willen investeren in de plannen." Een zogeheten 'regiodeal' waarbij de helft wordt gefinancierd door de regio en de andere helft door het Rijk. "We moeten daarom eerst in overleg per regio, met Zwolle, Deventer, en Twente, bepalen wat we indienen."

 

Twente heeft bijvoorbeeld een kans om zich neer te zetten als 'high-tech regio'. Maar de samenwerking verloopt ook wel eens stroef. Zo probeert men met de Agenda voor Twente samen te werken met veertien gemeente, maar Rijssen-Holten en Almelo liggen dwars. Van Hijum: "Dat zijn niet de minste gemeenten, die horen in de Twentse voorhoede. Ik hoop ook echt dat ze alsnog aansluiten, misschien na de verkiezingen."

Iets gunnen

In de regio Zwolle ziet Van Hijum dat men elkaar 'iets gunt'. "De bestuurlijke cultuur is heel goed. Ik heb inderdaad wel de indruk dat men elkaar iets meer gunt dan in Twente. Maar wat in Zwolle achterblijft, is de financiering voor gezamenlijke projecten. Als ze willen meedoen in 'de dans om het Haagse geld', dan moet die bijdrage omhoog."

Deel dit artikel: