Hoger beroepszaak rond voogdijmoord in Enschede uitgesteld

De hoger beroepszaak tegen Ellen G. in de zogeheten Enschedese voogdijmoord is uitgesteld. De advocaat van de verdachte vroeg om de rechtszaak aan te houden, omdat hij zich niet op een wijziging van de dagvaarding had voorbereid. Hij wil eerst meer getuigen horen.

De rechtszaak zou vandaag beginnen en draait om het ombrengen van Mustafa Kanat. Justitie had pas vorige week een wijziging aangebracht in de feiten waar Ellen G., de ex van Mustafa, van wordt verdacht. Naast het voorbereiden van de moord op Mustafa, draait het ook om uitlokking, zegt Justitie.

Zaak tegen andere verdachten gaat wel door

Mustafa Kanat werd eind september 2014 doodgestoken door de Belgen Mike M. en Glen Q. Zij werden door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot elf jaar cel. Tegen hen was vijftien en dertien jaar cel geëist. Tegen hen gaat de rechtszitting wel verder.

Ellen G. werd vrijgesproken omdat medeplichtigheid toen niet kon worden bewezen. Tegen haar was ook vijftien jaar cel geëist. Ook de oma (60) werd vrijgesproken van medeplichtigheid, terwijl het OM dertig maanden cel eiste.

Conflict over omgangsregeling
Ellen G. en Kanat hadden een conflict over de omgangsregeling van hun dochtertje van anderhalf jaar oud. Vlak voor de moord besloot een rechter dat Ellen naar Enschede moest verhuizen met haar dochtertje. Als ze dat niet zou doen, dreigde er een dwangsom van 250 euro per dag.

Ellen, die inmiddels in Bergen op Zoom op een geheim adres woont en een relatie had met de Belg Mike M., was daar boos over en zei dat ze wilde dat haar ex-vriend dood was.

"Een lesje leren"
Haar vriend ging op zoek naar iemand die hem wilde helpen om het slachtoffer "een lesje te leren". Volgens hem had hij slechts de intentie om de vader bang te maken of hem in elkaar te slaan. Hulp vond hij inderdaad, in de vorm van Glen Q.


De twee kwamen op de fatale avond, acht dagen na de uitspraak van de rechter, vanuit Bergen op Zoom naar Enschede. Ze waren gewapend met messen. In Enschede aangekomen gingen ze de confrontatie met het slachtoffer aan in de portiek van zijn woning. 

Na een woordenwisseling staken ze het slachtoffer neer. Kanat overleefde de steekpartij niet.

Deel dit artikel: