Gezamenlijke aanpak woningnood in Zwolle noodzakelijk

De gemeente Zwolle gaat met makelaars en projectontwikkelaars om tafel om voor de komende tien jaar een gedegen plan te maken om de problemen op de overspannen woningmarkt op te lossen. De komende tien jaar moeten er in de provinciehoofdstad 6000 nieuwe woningen bijkomen.

Waar die woningen komen te staan en om wat voor soort woningen het gaat, is onderwerp van gesprek. De overspannen markt zorgt voor grote problemen. Volgens makelaar Gerwout Hovenberg van Ten Hag makelaarsgroep kun je zelfs spreken van woningnood in Zwolle.

"We zien dat kopers weinig keus hebben. Gemiddeld kunnen kopers kiezen uit slechts drie woningen. Die woningen zijn doorgaans binnen een paar weken verkocht en kopers bieden momenteel in heel veel gevallen ver boven de vraagprijs."

Nadelen woningschaarste

Die schaarste heeft nadelen, want van de tien kopers vissen er op die manier regelmatig negen achter het net. "Het risico bestaat dat kopers te snel beslissen en omwille van de koop afzien van belangrijke zaken, zoals een voorbehoud van financiering en een bouwkundige keuring", zegt Hovenberg.

Ook bestaat het risico dat de prijzen van de huizen bij een rentestijging snel stabiliseren en dat huizenbezitters bij de verkoop, van de in de dure tijd gekochte woningen, niet meer de opbrengst krijgen die ze ervoor betaald hebben. Kopers kunnen daardoor in grote financiële problemen komen.

Wethouder Rene de Heer van Zwolle ziet dat ook. Hij is blij met de grote belangstelling voor het wonen in zijn stad, maar ziet ook dat door het gebrek aan beschikbare woningen mensen wellicht uitwijken naar de omliggende regio. "Die kopers en huurders raakt Zwolle kwijt en dat willen we niet." 

Tempo in bouwplannen

Het is volgens de wethouder van belang dat er snel, veel en divers gebouwd gaat worden. De komende tien jaar zijn er ruim 6000 woningen nodig. Ongeveer 1200 daarvan worden binnen twee jaar gerealiseerd, waarvan weer de helft in Stadshagen. Ook zijn er een aantal inbreidingslocaties in de binnenstad waar op dit moment vaart wordt gemaakt met nieuwbouw. Een voorbeeld daarvan is de woningbouw op de locatie van het oude ziekenhuis de Weezenlanden.

"We moeten met betrokken partijen snel afspreken hoe we de woningschaarste in Zwolle gaan aanpakken. Flexibele plannen zijn daarbij belangrijk. Minder bouwen in tijden dat er weinig vraag is en snel kunnen opschalen in tijden van economische groei en schaarste", aldus de wethouder.

Kopers moeten opletten

Volgens de Zwolse makelaar Gerwout Hovenberg is het vooral belangrijk dat er een versnelling komt in de procedures om te kunnen bouwen. "De komende twee jaar loopt het in Zwolle wel door, maar we moeten er nu voor gaan zorgen dat we ook na die twee jaar snel verder kunnen met de bouwplannen in Zwolle."

Als tip voor kopers op de overspannen huizenmarkt geeft de makelaar mee dat het zaak is om goed bij de les te blijven. "Laat je niet verleiden om onder tijdsdruk meer te bieden dan je kan dragen en blijf met beide benen op de grond. Neem iemand mee die je goed kan adviseren."

 

Deel dit artikel: