Twentse slachtoffers beginnen actie voor gespecialiseerd ‘Lyme-ziekenhuis’

Ze zijn vrouwen met een missie. Hélène van Tol uit Vriezenveen en Lisa de Vries uit Almelo zijn een actie begonnen voor een landelijk ziekenhuis voor Lyme-patiënten: “Omdat deze groep patiënten nu vaak tussen wal en schip valt.”

Beiden kennen de gevolgen van een tekenbeet als geen ander. De twee Twentse dames weten uit ervaring dat de ziekte je letterlijk sloopt.


Terwijl Lisa de Vries Sousa Aniceto tot op de dag van vandaag de gevolgen ervan in volle hevigheid ondervindt, gaat het met Hélène van Tol intussen weer een stuk beter. Beide dames hebben daartoe onlangs de stichting ZCL opgericht.


Ook voor kinderen

Er bestaat reeds een landelijk Lyme-expertisecentrum, maar Van Tol en De Vries gaan in hun plannen een stap verder en willen dat chronisch zieken in het gespecialiseerde ziekenhuis daadwerkelijk worden behandeld. Daarbij mikken ze op een capaciteit van circa honderd bedden. “Ook bedoeld voor kinderen. Want de ziekte is overdraagbaar.”


Het hospitaal hoeft volgens Hélène van Tol niet per se nieuwbouw te zijn: “Ons land kent nogal wat noodlijdende ziekenhuizen. Een gedeelte van een bestaand gebouw zou natuurlijk ook kunnen.”


Financierder
Hélène van Tol laat weten dat er inmiddels contacten zijn met het verantwoordelijk ministerie en toezichthoudende instanties. “Ook zijn er al concrete gesprekken met een financierder.”

Volgens de stichtingsvoorzitter hoeft het ziekenhuis niet per se in het oosten van het land te komen: “Integendeel, een centrale plek zou wenselijker zijn aangezien het gaat om een landelijk ziekenhuis.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: