"Uitbraak vogelgriep ramp voor eendenhouder uit Kamperveen"

"Een verschrikkelijke ramp is het voor de eendenhouder." Dat zegt Benno Bruggink van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). "Hij wordt voor de derde keer getroffen."

Er is nog geen bevestiging van het ministerie dat het bedrijf aan de Leidijk in Kamperveen is getroffen door de gevaarlijke hoogpathogene vogelgriep. Bij die variant vallen de vogels zomaar dood neer in de stal. Bevestiging is er nog niet maar volgens Bruggink was dat wel het beeld in de stal, gisteren: vogels vielen spontaan dood neer. 

Geen bevestiging, wel ruimen

En dat betekent het bekende beeld rond bedrijven die getroffen worden door de vogelgriep. Mannen in gele pakken gaan de stallen in om de eenden te doden. In het geval van het bedrijf aan de Leijdijk gaat het om dertigduizend dieren. "Ondanks dat we de bevestiging van het ministerie nog niet hebben, beginnen we met het ruimen van de dieren. We moeten ervoor zorgen dat het virus zo snel mogelijk verdwijnt."

Dat is een klus die volgens Bruggink de rest van de dag in beslag zal nemen. Niet alleen het eendenbedrijf wordt geruimd, ook een naastgelegen pluimveebedrijf met vleeskippen wordt geruimd. Omdat het bedrijf binnen een kilometer van de besmettingshaard ligt. 

"Bedrijven die in een straal van drie kilometer van het bedrijf liggen, worden onderzocht. Binnen een straal van tien kilometer geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en strooisel", legt Bruggink uit. "Zo'n twintig bedrijven hebben daar last van."

Drie keer, hoe kan dat?

Hoe kan het dat hetzelfde bedrijf nu al drie keer is getroffen door vogelgriep? In 2014 en 2016 was het ook al mis op het bedrijf. Volgens Bruggink is het gewoon heel erge pech. "We moeten dat nog onderzoeken, maar we gaan er van uit dat het virus is overgebracht door wilde vogels."

Meer duidelijkheid moet daar de komende dagen over komen. "Nu is alles er op gericht om het virus hier zo snel mogelijk weg te krijgen."

Deel dit artikel: