Rechter buigt zich over bouw containerwoningen voor studenten in Deventer

De bestuursrechter in Zwolle moet bekijken of de vergunning die de gemeente Deventer wil afgeven voor de bouw van negentig studentencontainers legaal is. De woningen worden gebouwd op het Teugseplein in het Knutteldorp. Omwonenden maken bezwaar omdat de twee gebouwen met gestapelde containers het uitzicht bederven en woongenot aantasten.

De gemeente Deventer wijkt met het afgeven van de bouwvergunning enigszins af van het bestemmingsplan, maar blijft naar eigen mening binnen de marges van de vooraf geformuleerde bouweisen. De containerwoningen zijn hard nodig omdat de vraag naar woonruimte onder studenten groot is.

Aantasting woongenot

Volgens de projectontwikkelaar, die vandaag ook bij de zitting met zijn advocaat aanwezig was, voorzien de zelfstandige woon-units in een behoefte omdat ze ook een kwalitatieve impuls voor de Deventer studenten huisvesting zijn.

Zo'n veertig bewoners van het Knutteldorp in Deventer zijn tegen de bouw. Hun woongenot wordt aangetast omdat de containerwoningen op slechts veertien meter afstand van hun woningen komen te staan. De twee gebouwen steken met hun negen meter hoogte ver boven de bestaande bebouwing uit.

Volgens woordvoerder Huitink kunnen ze ook verder naar achteren op het braakliggende terrein aan de Mr. H.F de Boerlaan geplaatst worden waardoor er minder overlast voor omwonenden is. De gemeente wil dit niet, omdat daardoor belangrijke zichtlijnen op bestaande culturele bebouwing van Deventer aangetast worden. 

Twijfel over vraag

Huiting is bovendien van mening dat uit recente onderzoeken naar voren komt dat de vraag naar studentenhuisvesting in Deventer helemaal niet zo groot is als de gemeente doet voorkomen.

De bestuursrechter bekijkt of de gemeente Deventer zich heeft gehouden aan het bestemmingsplan en zal over een paar weken schriftelijk laten weten of de voorgenomen bouw van de negentig studentencontainers door mag gaan.

Meer over dit onderwerp:
Deventer Studentenwoningen Nieuws
Deel dit artikel: