Pluimveebedrijf in Kamperveen hoeft niet geruimd te worden

Een pluimveebedrijf dat binnen een kilometer van het dinsdag door vogelgriep getroffen bedrijf in Kamperveen ligt, hoeft niet preventief geruimd te worden. Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om een vermeerderingsbedrijf dat vijfhonderd meter verderop ligt. Een vleeskuikenbedrijf dat op vijftig meter afstand ligt, moet wel geruimd worden. Het vervoersverbod in een straal van tien kilometer rond het Kamperveense bedrijf blijft ook van kracht.

15 jaar lang wél geruimd

Sinds de grote vogelgriepuitbraak in 2003 is het bij iedere latere uitbraak van een virus beleid geweest om alle pluimveebedrijven in een schaal van één kilometer van een besmet bedrijf preventief te ruimen, om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

In dit meest recente geval heeft Schouten gekeken naar de mogelijkheid om dieren minder preventief te ruimen. De Europese bestrijdingsrichtlijn biedt die ruimte.

Geen onverantwoorde risico's

"In de afgelopen jaren zijn de besmette bedrijven primair vanuit wilde vogels geïnfecteerd en heeft transmissie van bedrijf naar bedrijf geen rol gespeeld in de uitbraken", verklaart Schouten. Met die gedachte in het achterhoofd kunnen omliggende bedrijven volgens Schouten worden ontzien van preventieve ruiming, zonder dat er onverantwoorde risico's worden genomen.

Wel stelt Schouten aanvullende voorwaarden aan de twee omliggende bedrijven. "Het bedrijf wordt door de NVWA geblokkeerd en drie keer gescreend en het bedrijf moet iedere verandering van de gezondheid van het pluimvee direct aan de NVWA melden."

"Onwaarschijnlijk dat landelijke ophokplicht wordt ingetrokken"

De minister schrijft verder dat de landelijke ophokplicht, die op 30 maart afloopt, waarschijnlijk langer gaat duren. "Deze uitbraak bevestigt dat het virus nog steeds in wilde vogels circuleert. Het is daarom onwaarschijnlijk dat ik de landelijke ophokplicht voor het einde van deze maand in kan trekken."

Schouten gaat de komende weken inventariseren of het regionaal opheffen van de ophokplicht wel mogelijk is. Bij iedere volgende signalering van vogelgriep zal Schouten een individuele afweging maken of omliggende bedrijven ontruimd moeten worden.

Deel dit artikel: