Pluimveebedrijf dat niet geruimd hoeft te worden is niet blij: "Hoe moeten we dit betalen?"

Voor de burgers vindt ze het wel een elegante oplossing dat de 13.000 kippen op het bedrijf van de familie Kamminga niet afgemaakt hoeven te worden, maar echt blij zijn ze niet met de handreiking van de minister: "Ik vind het ook heel fijn voor de dieren hoor, maar hoe moeten we dit financieel ooit redden?", reageert Kamminga.

Ze doelt op het feit dat ze haar kippen nog wel eten moet geven, maar geen inkomsten krijgt van de eieren: "Ik heb geen idee hoe ik de voerleverancier nu moet betalen." Het pluimveebedrijf is voor de vierde keer in korte tijd gedupeerd door de vogelgriep, waardoor de financiële reserve minimaal is. 

Alternatief is veel slechter

Eric Hubers van LTO Pluimveehouderij stelt echter dat Kamminga blij mag zijn met het besluit van minister. "Als bedrijf moet je heel blij zijn. Je kan nu een aantal weken misschien geen eieren verkopen, maar het alternatief is veel slechter", stelt hij.

Want als het bedrijf van Kamminga wel geruimd had moeten worden, duurt het volgens Hubers nog langer voor er weer geld in het laatje komt. "Bij ruiming staat een bedrijf een half jaar leeg."

Ophokplicht zou langer kunnen duren

Hubers vreest wel dat de ophokplicht in het gebied rond Kamperveen wordt verlengd. "Dat zou nog wel eens langer kunnen duren dan 30 maart." Toch houdt hij hoop. "De tijd is in ons voordeel. Bij beter weer gaat het virus sneller weg."

Aan een regionale ophokplicht, zoals minister Schouten als alternatief gaat onderzoeken, zitten volgens Hubers nog wel wat haken en ogen. "Als je als bedrijf buiten de boot valt, dan wil je daar wel graag een onderbouwing voor zien. Het is een dilemma voor de overheid als ze die keuzes willen maken."

Meer over dit onderwerp:
Kamperveen vogelgriep Kop van Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: