Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
Siemens
Foto: RTV Oost fullscreen

Adviesaanvraag sluiting Siemens Hengelo vandaag verstuurd aan ondernemingsraden

Geplaatst 30 mrt 2018 - 13:00
Gewijzigd 30 mrt 2018 - 14:12

Siemens heeft vandaag de adviesaanvraag voor sluiting van de locatie in Hengelo naar de ondernemingsraden van Siemens Nederland en Siemens Heat Transfer Technology, het vroegere NEM, verstuurd. De adviesaanvraag werd in december nog uitgesteld, vanwege onderhandelingen met twee partijen over de overname van de locatie in Hengelo.

De komende tijd zullen de ondernemingsraden in gesprek met het personeel over de adviesaanvraag. Daarna volgens gesprekken met de bestuurders van Siemens.


Vorig jaar werd duidelijk dat het hoofdkantoor van Siemens, in München, de fabriek in Hengelo wil sluiten. Daarmee zijn zo’n zeshonderd banen op de tocht komen te staan.

Ophef

De aankondiging veroorzaakte veel ophef, onder meer omdat de gemeente de afgelopen jaren veel heeft gedaan om Siemens in Hengelo te faciliteren.

Al snel bleek dat er gesprekken werden gevoerd met, uiteindelijk twee, partijen die de fabriek in Hengelo zouden willen overnemen. Inzet is onder meer behoud van werkgelegenheid.

De twee kandidaten zouden VDL uit Eindhoven en het Franse energiebedrijf Engie zijn. Dat is overigens niet bevestigd door Siemens.

Moeilijk en complex

Die onderhandelingen zouden inmiddels afgerond moeten zijn, was de verwachting eerder dit jaar. Maar de onderhandelingen zijn moeilijk en complex en duren daarom langer, aldus een woordvoerder.

Twee weken geleden maakte Siemens bekend de uitgestelde adviesaanvraag voor sluiting van de locatie Hengelo alsnog voor te gaan leggen aan de ondernemingsraden.

'Uitleg over reden sluiting'

"Door de adviesaanvraag krijgen de medewerkers ook uitleg over waarom Siemens de locatie in Hengelo wil sluiten", aldus een woordvoerder twee weken geleden. 

De trajecten van onderhandelingen met de twee overnamekandidaten en de adviesaanvraag zullen naast elkaar lopen.

Kamervragen

Deze week stelden CDA-Tweede Kamerlen Pieter Omtzigt en Mustafa Amhaouch nog vragen aan minister Wiebes van Economische Zaken over de situatie rond Siemens in Hengelo. De Kamerleden willen onder meer weten hoe wordt samengewerkt tussen Siemen AG, Siemens Nederland en de Nederlandse regering om de werkgelegenheid in Hengelo te behouden. Ook willen de Kamerleden dat Wiebes binnen twee weken de onzekerheid bij het personeel wegnemen.

Meer lezen over: