Oorlogsbuit uit Tweede Wereldoorlog nog steeds onvindbaar

Twee jaar geleden kreeg verhalenverteller Leon Giesen een artikel uit 1960 onder ogen. Over de veroordeelde en verbannen SS'er Willi Kulla die stiekem in Nederland was geweest om zijn verstopte oorlogsbuit op te halen.

"De Nederlandse regering heeft Kulla zelfs een 12-uurs verblijfsvergunning geboden om de plek van de buit aan te wijzen. Maar Kulla kwam niet." Giesen zocht uit wie die Kulla was, zocht vergeefs naar het goud en diamanten en ontdekte de gruwelijke daden van Kulla.

Deventer

Kulla was in Deventer kok bij de Sicherheitsdienst. "Maar hij vond het leuk om mensen te mishandelen. Getuigenverklaringen van Einsatzkommando Müller omschrijven dat hij als een gewetenloze beul mensen martelt en liquideert."

Oxerhof

Giesen vermoedt dat Kulla ook betrokken is geweest bij de 10 moorden bij het landgoed Oxerhof. "De Canadese commandant die daar de levend begraven mensen ontdekte, zei dat dit het naarste was wat hij had gezien tijdens de oorlog." In het archief van Giesen zit ook een Duits stuk waarin Kulla beschuldigd wordt van deze moorden. "Maar hij is er niet voor veroordeeld."

Oorlogsbuit

Er is meerdere malen gezocht naar de oorlogsbuit, ook nog ver na het overlijden van Kulla. "Hij zou zijn schat op 4 mei begraven hebben in de Baarnse Bossen. En ook ik heb gezocht," vertelt Giesen, "maar het is nooit gevonden."

Verhaal

Zou deze schat dan toch ergens in Deventer liggen? "Tja, dat weet niemand..." Maar volgens Giesen is dat hoogstonwaarschijnlijk. Zaterdag vertelt Giesen het hele verhaal in Theater Bouwkunde.

Deel dit artikel: