Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
Konijnen blijken slimme diertjes die je trucjes kunt aanleren
Foto: RTV Oost fullscreen
Een voor ons land onbekend fenomeen, de bunny hop, wordt zondag in Geesteren geïntroduceerd
Foto: RTV Oost fullscreen
Konijnen blijken slimme diertjes die je trucjes kunt aanleren
Foto: RTV Oost fullscreen

Bunny hop in Geesteren: hoogspringen met konijnen

Geplaatst 09 apr 2018 - 14:58
Gewijzigd 09 apr 2018 - 16:54

Over de grenzen is het een populaire sport, maar in Nederland een nog onbekend fenomeen: bunny hop. Oftewel, hoogspringen voor konijnen. Komende zondag tijdens een paardenconcours in Geesteren kan ook de Twentse jeugd er kennis mee maken.

Ruitersportvereniging Het Twentse Ros uit Albergen houdt vanaf eind deze week de jaarlijkse kampioenschappen. Dat gebeurt op het terrein van CSE Twente in Geesteren.


Konijnen hop
Behalve paarden en pony’s weten de komende editie ook konijnen de schijnwerpers op zich gericht. Komende zondag worden namelijk demonstraties ‘konijnen hop’ gegeven.


Slimme diertjes
Want konijnen blijken uiterst slimme diertjes die je allerlei trucjes kunt leren. Zoals het springen over hindernissen.

Volgens Andrea Sonderen, die de demo’s komt verzorgen, bestaat het fenomeen al 25 jaar. “Het komt van oorsprong uit Zweden, maar ook in mijn vaderland Duitsland is het een grote sport. Met nationale en zelfs wereldkampioenschappen. Het gekke is dat het in Nederland maar niet echt van de grond wil komen.”

Missie

Andrea Sonderen heeft er met haar team Happy Hoppers een missie van gemaakt om het konijnen hoppen ook in Nederland populair te maken. In het belang van het dier: om te voorkomen dat de diertjes weg kwijnen in veel te kleine hokken. Maar ook in het belang van de baasjes want er ontstaat volgens haar een band tussen het kind en het konijn.

Hoe slim de konijnen soms ook zijn, de sport moet volgens haar beslist niet worden onderschat. “Als kinderen ons zo met konijnen bezig zijn, lijkt het heel eenvoudig. Het gevaar bestaat dan dat ze aan hun konijnen gaan sleuren. In de veronderstelling dat hun konijn het ook zomaar even doet. Maar goed, wij zijn aanwezig en houden daar uiteraard goed toezicht op.”

Proef op de som
De Happy Hoppers zijn zondag vanaf 11.00 uur aanwezig in het kinderdorp, om 15.00 geven ze een demonstratie in de hoofdpiste. Baasjes en hun konijnen kunnen in de tussentijd zelf de proef op de som nemen en onder begeleiding hun troeteldieren trucjes leren.

Meer lezen over: