RECRON: maatwerk nodig bij aanpak verpauperde vakantieparken

Van illegale bewoning tot wietplantages, op sommige vakantieparken hebben toeristen weinig te zoeken. Om verpaupering en criminaliteit tegen te gaan is het noodzakelijk dat er wordt ingegrepen, vindt ook de vereniging van recreatieondernemers RECRON. Maar dan wel in goed overleg met de ondernemers.

In Overijssel is naar schatting 10 tot 20 procent van de vakantieparken zo verouderd dat toeristen wegblijven en de parken andere gebruikers trekken. Ze worden permanent bewoond, buitenlandse werknemers worden er gehuisvest en ook voor criminelen zijn het bekende schuilplekken.

Met beleid

De gemeenten in het Vechtdal en de provincie Overijssel gaan samen de verpaupering van recreatieparken aanpakken. RECRON is blij met de samenwerking maar hoopt wel dat dit met beleid gebeurt, in goed overleg met de eigenaren en beheerders van de parken.

Martin Maassen van RECRON merkt dat ondernemers bang zijn aan de bel te trekken als ze vermoeden dat er iets illegaals op hun park gebeurt. Ze willen daar graag van af maar ze zijn ook bang voor negatieve publiciteit en willen ook de andere gasten niet wegjagen.

Voorzichtig

Maassen: "Een ondernemer die een keer wel zijn nek uitstak en netjes meldde dat hij criminele activiteiten vermoedde op zijn park, werd vervolgens geconfronteerd met een grote colonne van politie, instanties en media op zijn park. Dan leer je wel om voorzichtig te zijn".

Hoe je dan wel illegale activiteiten op vakantieparken moet terugdringen dat is iets waarover de Vechtdalgemeenten zich gaan buigen met de provincie en de ondernemers. Het moet in elk geval maatwerk worden, waarbij per geval wordt gekeken wat de beste oplossing is.

Zo zouden werkgevers die gebruik maken van buitenlandse werknemers zelf verantwoordelijk moeten zijn voor goede huisvesting van die mensen zodat ze niet zijn aangewezen op gammele stacaravans op een verouderd vakantiepark.

Sanering

Voor sommige verouderde en verrommelde parken is het eigenlijk al te laat. Maassen verwacht dat zo'n 10 tot 15 procent van de parken in Overijssel beter een andere bestemming kan krijgen, of helemaal moet sluiten.