Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
Siemens logo
Foto: RTV Oost fullscreen

Spoeddebat in Tweede Kamer moet druk op Siemens-directie opvoeren

Geplaatst 12 apr 2018 - 07:00
Gewijzigd 12 apr 2018 - 07:35

Minister Wiebes van Economische Zaken moet Siemens aanpreken op 'maatschappelijk verantwoord gedrag'. Daartoe zullen Tweede Kamerleden de minister vanavond oproepen. Siemens wil de vestiging in Hengelo met 600 personeelsleden sluiten. Dat maakte het bedrijf in november vorig jaar bekend.

Volgens PvdA kamerlid Moorlag zullen de kamerleden Wiebes vanavond aanspreken in een spoeddebat om 'al z'n invloed aan te wenden om ervoor te zorgen dat het bedrijf voor continuïteit en werkgelegenheid gaat, in plaats van winstmaximalisatie'.

Moorlag vindt dat Siemens mag worden aangesproken, omdat het bedrijf in Nederland ook veel geld verdient met windparken en in medische technologie. Kamerleden vinden dat Siemens een cruciale plek in de Hengelose samenleving inneemt. Daarnaast is er volop geïnvesteerd in de fysieke omgeving van het bedrijf. 

Mogelijke overname

Al eerder is de directie van Siemens onder druk van de politiek op zoek gegaan naar mogelijke overnamekandidaten. Daarover lopen nu nog gesprekken. Wie die bedrijven zijn is niet bekend. 

Vakbonden over 'geheimhoudingsverklaring'

Een gesprek, gisteren, met de Siemens directie heeft bij de vakbonden tot teleurstelling geleid. Er is nog steeds geen nieuws over een mogelijke overname of doorstart. "Te gek voor woorden", zo typeert FNV-bestuurder Hans Zebel het gesprek met de Siemens directie.

Daarnaast weigerden de vakbonden een geheimhoudingsverklaring te tekenen. "Ik heb dit in mijn 30 jaar werk voor het FNV nog niet meegemaakt", aldus Zebel over de gevraagde geheimhoudingsverklaring.