Schaaktoernooi met naast ziende spelers ook blinden en slechtzienden in Haaksbergen

In Haaksbergen wordt komend weekeinde voor de 44-ste keer het Internationaal Blinden Integratie Schaaktoernooi gehouden. Ruim veertig deelnemers uit Nederland, Groot Brittannië, België en Duitsland doen mee.

Het bijzondere aan het toernooi is dat er naast ziende mensen ook blinde en slechtziende schakers bij de deelnemers zijn. "Dat maakt het zo mooi", zegt Caro Woudstra namens de organisatie.

Gastgezinnen

Vanmiddag komen de meeste mensen aan in Haaksbergen, waar ze worden ondergebracht in gastgezinnen. "Het is altijd een behoorlijke puzzel om dat voor elkaar te krijgen, maar ook deze keer is het weer gelukt", vertelt Woudstra, die zelf twee Nederlandse deelnemers in huis krijgt.

Als een ziende tegen een blinde schaker speelt, staan er twee borden op tafel. "Een gewoon bord, maar ook een aangepast bord voor de visueel gehandicapte schaker. Dat is wat kleiner, de velden hebben een reliëf om te kunnen voelen wat de witte en zwarte velden zijn en er zitten pinnetjes op de zwarte stukken".

Simultaan schaken

Het toernooi, dat morgenochtend om 10.00 uur wordt geopend, wordt gespeeld in theater De Kappen in Haaksbergen. "Publiek is gewoon welkom. Dit jaar doen we voor het eerst ook aan simultaan schaken, waar iedereen aan mee mag doen."

Meer over dit onderwerp:
Haaksbergen schaken IBIS Nieuws
Deel dit artikel: