Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
Integratie schaaktoernooi Haaksbergen
Foto: RTV Oost fullscreen
De media wordt geladen ...

Internationaal schaaktoernooi voor visueel gehandicapten in Haaksbergen

Geplaatst 15 apr 2018 - 08:20
Gewijzigd 16 mei 2018 - 16:10

Ruim vijftig schakers, onder wie veel blinde en slechtziende deelnemers, doen dit weekend in Haaksbergen mee aan het Internationale Ibis schaaktoernooi. Ze strijden om de titel, maar bovenal is het toernooi bedoeld om de integratie tussen valide en mindervalide sporters te bevorderen.

De deelnemers komen onder meer uit Nederland, Engeland, Duitsland en België. De buitenlandse deelnemers logeren bij gastgezinnen uit Haaksbergen en omstreken. De deelnemers komen uit in alle leeftijdscategorieën, variërend van beginners tot gevorderden.

Optimale concentratie 

De schakers zijn er inmiddels wel aan gewend dat ziende deelnemers tegen blinde of slechtziende deelnemers schaken, want het internationale toernooi wordt dit weekend voor de 44ste keer gehouden. Toch blijft het volgens de organisatie een bijzonder evenement.

Met name omdat de strijd tussen gehandicapt en 'niet' gehandicapt in veel andere sporten als 'oneerlijk' wordt ervaren. Door de beperking zal de minder valide sporter in veel gevallen de strijd niet kunnen winnen. Maar in de denksport ligt dat anders.

Winst niet zelden voor gehandicapte speler

Volgens organisator Caro Woudstra zie je bij het schaken dat de blinde of slechtziende schaker zich uitermate goed kan concentreren op het spel, waardoor de winst niet zelden naar de gehandicapte spelers gaat.

Hoewel de sportieve prestatie een belangrijke drijfveer is om mee te doen, is het niet het belangrijkste onderdeel van het evenement.

"Het meedoen, de gezelligheid en de ontmoeting staan bij ons voorop" zegt Caro Woudstra.

"Buiten de speelzaal is het altijd gezellig. En voor de meeste deelnemers is het een jaarlijks weerzien met bekenden en vrienden, die ze via ons toernooi hebben leren kennen. We zijn trots dat we met dit evenement de integratie tussen gehandicapte en 'niet' gehandicapte sporters iedere keer weer een flinke impuls gegeven."