Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
koeiendans koeien
Foto: RTV Oost / Ties van der Heide fullscreen

Dansende koeien bij boer Van Vilsteren in Zwolle: ze mogen weer naar buiten!

Geplaatst 15 apr 2018 - 17:59
Gewijzigd 15 apr 2018 - 18:46

Het jaarlijkse koeienfeestje van boer Van Vilsteren in Zwolle was ook dit jaar weer immens populair. De dansende, springende kolderieke koeien die, na een seizoen op stal te hebben gestaan, weer de wei in mogen, zorgen altijd voor een grappig en spectaculair schouwspel. 

De weidegang van de dieren is voor veel liefhebbers een gewild uitje aan het begin van de lente. Met name ouders en kinderen zijn enthousiast.

Dat het evenement zo populair is heeft ook Harold van Vilsteren verbaasd. De livestream die RTV Oost vorig jaar op Facebook uitzond, is meer dan een miljoen keer bekeken. 

Populair evenement

"Veel mensen vinden het blijkbaar leuk en dat is toch een stuk waardering voor het openstellen van onze stallen", zegt van Vilsteren. Een echte verklaring voor de populariteit heeft hij niet.

"Boerderijdieren spreken tot de verbeelding en de koe is bovendien een heel aaibaar dier, en daarom waarschijnlijk heel leuk voor de kinderen om te knuffelen en te voeren." 

Blije koeien

De weidegang van de 110 koeien van Van Vilsteren liet dit jaar wel iets langer op zich wachten. "We hebben een nat najaar en voorjaar gehad en dus hebben we ze met die drassige grond wat langer op stal laten staan."

"Dat ze nu weer naar buiten mogen maakt de dieren blij, vergelijk het maar met ons mensen als we na een lange winter weer lekker in het voorjaarszonnetje kunnen bivakkeren." 

Gezonder

Dat de weidegang ook gezonder is voor de dieren spreekt voor zich. "Ze krijgen meer beweging en dat is altijd goed." zegt de biologische Zwolse boer, die de eerste weidegang van zijn koeien dit jaar voor de achtste keer samen met het Zwolse publiek vierde.