Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
Herplant aan de Hertsenbergweg met 60 zomerlindes
Foto: Gemeente Zwolle fullscreen
Bomenkap vanwege essentaksterfte
Foto: RTV Oost/Mark Bakker fullscreen

Zwolle kapt 1800 zieke essen en plant 1000 bomen terug

Geplaatst 16 apr 2018 - 10:19
Gewijzigd 16 apr 2018 - 14:09

Zwolle heeft de strijd tegen de essentaksterfte afgelopen voorjaar voortvarend opgepakt. Om een halt toe te roepen aan de boomziekte in de gemeente zijn inmiddels 1800 essen gekapt. Zo'n duizend jonge bomen zijn herplant.  

Wethouder Michiel van Willigen: "Natuurlijk is het niet fijn dat er zoveel bomen gekapt moeten worden. Maar het is gelukt om in korte tijd deze klus uit te voeren. Ik wil de medewerkers van ROVA en Veluwenkamp bedanken voor hun inzet. Net alleen voor de kap en de herplant, maar ook het hergebruik van het hout."

Zwolle volgt het verloop van de boomziekte op de voet. Alle essen worden eenmaal per jaar beoordeeld op ziekteverschijnselen. Er wordt in beeld gebracht welke bomen gezond blijven, welke aangetast zijn en welke gekapt moeten worden. Uit de inventarisatie van alle essen in 2017 bleek dat 2000 bomen in woongebieden voor meer dan dertig procent aangetast waren en daardoor een gevaar vormen voor inwoners en verkeer. In juni van dit jaar vindt de nieuwe inventarisatie plaats van alle essen om de gevolgen van de boomziekte opnieuw in beeld te brengen en eventueel een nieuwe kaplijst op te stellen.

Herplant met andere bomen
Er vindt in de meeste gevallen herplant plaats met andere soorten bomen die niet bevattelijk zijn voor boomziektes. Met het planten van diverse soorten bomen wil de gemeente ook se biodiversiteit in het stadsgroen vergroten. Bovendien voorkomt deze aanpak dat een nieuwe boomziekte in de toekomst alle bomen in een laan aantast.


Het stamhout van de gekapte essen wordt opgeslagen in Herfte. Zwolle wil het vrijkomende hout duurzaam met Binthout en andere partners bewerken en hergebruiken en daarmee de circulaire economie bevorderen met behulp van initiatieven uit de stad. Dit houdt onder meer in dat het vrijkomende hout bij voorkeur lokaal wordt hergebruikt en bij de werkzaamheden zoveel als mogelijk werknemers met een afstand op de arbeidsmarkt worden ingezet.