Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
Onrustige formatiegesprekken in Losser
Foto: RTV Oost fullscreen
gemeentehuis Losser
Foto: RTV-Oost / Ina Brouwer fullscreen

Politieke onrust in Losser: coalitievorming zonder grootste partij Burgerforum

Geplaatst 16 apr 2018 - 18:34
Gewijzigd 24 apr 2018 - 11:32

Leek het de afgelopen vier jaar op politiek gebied rustig in Losser, op de achtergrond was er wel degelijk wrijving binnen de coalitie van Burgerforum, CDA en D66. Die wrijving is in het belang van de gemeente Losser 'intern' gehouden, aldus het CDA. Maar de problemen hebben nu hun weerslag op de coalitievorming: Burgerforum wordt vooralsnog aan de kant gezet.

Burgerforum en het CDA hielden aan de verkiezingen beiden zeven zetels over en zijn dus de grootste partijen. Een coalitie met deze partijen is dan op het eerste gezicht de meest logische. Maar dat pakt vooralsnog dus anders uit.

Formatiegesprekken

Informateur Frans Willeme is de afgelopen weken in gesprek geweest met alle fracties om de mogelijkheden voor een nieuw college te onderzoeken. "De afgelopen college periode was er een grote bestuurlijke rust", is te lezen in zijn rapport. "Deze heeft Losser intern maar zeker ook extern veel gebracht. Het is een groot goed deze bestuurlijke rust te bewaren."

Maar die rust was er blijkbaar intern niet, en dat veroorzaakte halverwege het proces een kentering, zegt Willeme. "Dat kwam rond 7 april. Er waren toen drie mogelijke coalities die besproken konden worden. Op zaterdag kwamen er eisen en werden blokkades opgeworpen." En bleef er maar één optie over: CDA, VVD en D66 kunnen rekenen op een meerderheid in de raad.

'Gevoel dat er iets speelde'

Fractievoorzitter Lies ter Haar van Burgerforum had al snel het gevoel dat er iets speelde. "Maar we konden er niet achter komen. Gaandeweg de gesprekken kregen we steeds meer het gevoel dat er meer speelde." Tijdens het evaluatiegesprek tussen de coalitiepartijen - onder leiding van een externe gespreksleider - en een 'chemiegesprek' tussen Burgerforum en CDA bleek volgens Ter Haar niet dat er problemen waren.

Knelpunten

Het CDA ziet dat anders. "Toen hebben we gezien waar het mis is gegaan", aldus CDA-fractievoorzitter Ellen Visschendijk. "Tijdens de gesprekken werd duidelijk dat er vanuit Burgerforum richting D66 een barrière lag. Verder bereikten ons vanaf de verkiezingen (informeel) berichten dat Burgerforum liever met de VVD verder wilde, zonder het CDA."

Ook de knelpunten over de sloop van de Aloysiusschool en die over de huisvestingsverordening werden volgens het CDA wel heel gemakkelijk afgedaan door Burgerforum. "Al met al zaken die het vertrouwen in een constructieve coalitie met Burgerforum hebben geschaad."

"De combinatie van CDA, VVD en D66 wordt daarom de komende tijd verder onderzocht op haar haalbaarheid. De beurt is nu dus aan de drie partijen", aldus informateur Willeme. 

Spoeddebat

Burgerforum vindt dat er geen recht wordt gedaan aan de kiezers en heeft een spoeddebat aangevraagd. Ter Haar verwacht dat dat debat volgende week dinsdag zal worden gevoerd.