Groot aantal inzendingen voor Cultuurprijs Overijssel

Ruim 180 artiesten, kunstenaars, theatergroepen en musici zijn de afgelopen weken door inwoners van Overijssel genomineerd voor de Cultuurprijs Overijssel 2018. Dat op zich is al een succes, afgezet tegen de ongeveer 50 genomineerden vorig jaar. De inschrijving is geopend tot en met 23 april. De jury krijgt er een flinke kluif aan.

Winnaars

Vorig jaar won het rappersduo Rico & Sticks de Cultuurprijs 2017. De Talentprijs werd in de wacht gesleept door de jonge pianist Evander Eijsink. Dat was tijdens de 4e editie in Hardenberg. Schrijver Özcan Akyol, cabaretier en muzikant André Manuel en componist/dirigent Carl Wittrock gingen hen voor. Herman Finkers won de eerste Oeuvre-prijs, die wordt alleen incidenteel uitgereikt.

Van longlist naar 3 genomineerden
Na de sluitingsdatum van 23 april voor zowel de Talent- als de Cultuurprijs, maakt de jury een zogenoemde longlist en gaat deze zomer nadenken over wie er op de shortlist moet staan. Zodra die bekend is kunt u opnieuw stemmen. Er zijn dan drie genomineerden voor elke prijs: de Talentprijs en de Cultuurprijs. Die worden bekendgemaakt in een speciale uitzending. Zo kunt u de genomineerden beter leren kennen en uw uiteindelijke keuze maken. 

Over de spelregels is de jury duidelijk: de genomineerde persoon of groep heeft een uitzonderlijke prestatie geleverd, het werk is inspirerend en is het van waarde voor onze regio.

Kunst en cultuur in brede zin
Alle disciplines op het gebied van kunst en cultuur doen mee: architectuur, amateurkunst, beeldende kunst, cultuurhistorie, dans, muziek, fotografie, film, theater en letteren.

De prijs wordt ‘gedragen’
De Cultuurprijs Overijssel wordt door meerdere partijen samen georganiseerd, RTV Oost, De Stentor, De Twentsche Courant Tubantia werken samen met het Prijs Bernhard Cultuurfonds in Overijssel om cultuur en kunst te waarderen. Omdat ‘cultuur verbindt, trots creëert’ en zo belangrijk is voor de identiteit van onze samenleving.

Komende vijfde uitreiking is gepland in Steenwijk, in de Meenthe op 4 oktober.

Meer over dit onderwerp:
Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: