Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
Grietje B. is veroordeeld voor de moord op haar man
Foto: News United fullscreen

Grietje B. zegt jarenlang te zijn mishandeld: "Maar daar loop je niet mee te koop'

Geplaatst 19 apr 2018 - 14:44
Gewijzigd 19 apr 2018 - 17:31

"Het spijt me wat er is gebeurd." Dat zegt kampbewoonster Grietje B., die vandaag 14 jaar cel tegen zich hoorde eisen voor moord op haar man 'Dikke' Lauwie van Lies op 1 april vorig jaar.

"Als ik hem met voorbedachte rade had doodgeschoten, had ik de sporen toch wel gewist?", zei Grietje in haar slotwoord. "Dan had ik m'n kleren en revolver wel in de IJssel gegooid en mezelf gedoucht."

Verder hield ze vol dat ze jarenlang is mishandeld en bedreigd. "In al die jaren werd ik banger en banger. Toen hij op 1 april dat pistool tegen m'n hoofd zette, knapte er iets in mij. Het moest afgelopen zijn." Naar eigen zeggen heeft ze vervolgens de revolver uit het keukenkastje gepakt en is naar Lauw toegelopen. "Niet om hem dood te schieten, maar om hem bang te maken. Om hem te laten voelen wat ik al jaren voel. En toen ineens ging het 'bam-bam'."

Kampcultuur is horen, zien en zwijgen

De vraag is waarom niemand afwist van de mishandelingen en bedreigingen. Volgens Justitie wisten politie, huisarts, familieleden en vrienden er niets vanaf. Grietje: "Maar daar loop je ook niet mee te koop. Dat doe je in onze cultuur, de kampcultuur, niet. Het is hier horen, zien en zwijgen. En ik vind het vervelend dat ik met dit verhaal de nagedachtenis aan Lauwie geweld aan doe."

Verder zegt ze: "Het was een verschrikkelijk ongeluk. Veel mensen hebben enorm veel verdriet. Maar ik wil wel zeggen dat ik geen gewelddadig mens ben. Ik ben dader, maar ook slachtoffer. Ik wilde gewoon dat het ophield."

Wolf in schaapskleren

Justitie ziet in Grietje een wolf in schaapskleren. "Ze is berekenend." ?Volgens het Openbaar Ministerie heeft ze Lauwie koelbloedig geliquideerd, terwijl hij lag te slapen. "Grietje heeft een boterhamzakje om haar hand gedaan, de revolver gepakt, de boel overdacht en vervolgens Lauw van dichtbij doodgeschoten. Eerst 3 kogels in de borst, daarna 1 in het hoofd om het af te maken."

"Toen het eenmaal gebeurd was, is ze blijkbaar van strategie gewisseld en heeft ze een verhaal verzonnen dat ze lang mishandeld was door Lauwie." Dat ze berekenend is, blijkt volgens het OM ook uit een brief die deze week is verzonden aan de broer van Lauwie. Daarin staat dat Grietje 100.000 euro van de broer eist, omdat die de leverancier zou zijn van de revolver. "Dan was dit nooit gebeurd", staat er te lezen. Ook blijkt volgens Justitie uit tapgesprekken dat Grietje haar zinnen op de moord had gezet had gezet: "Nou is 'ie dood, die bloedkankerlijer. Ik had het veel eerder moeten doen."

De rechter doet over 2 weken uitspraak.