Overvallen Lina Schuitemaker (83) in Enschede: "ik ben van mijn vrijheid beroofd"

"Ik heb me altijd heel vrij gevoeld en nu ben ik een beetje van mijn vrijheid beroofd." Met deze woorden blikt de 83-jarige Lina Schuitemaker terug op de laffe overval op haar in haar eigen huis, in haar slaapkamer. Bij de overval in de vroege ochtend van 10 april is ze gouden sieraden kwijtgeraakt, haar bankpas moest ze afgeven en ze is bont en blauw geslagen. Van de vermoedelijke dader zijn beelden.

De weduwe woont alleen aan de Bentrotstraat en ze wordt rond 03.40 uur in de nacht wakker van krakend geluid. Meteen weet ze dat ze niet alleen is in het huis. Dapper als ze is, stapt ze uit bed en vrijwel meteen staat ze oog in oog met een onbekende man.

Gebroken kaak

Die duwt haar terug op het bed en doet zijn hand over haar mond. De vrouw zie dat haar belager een mes en een zaklamp in zijn handen heeft. Vrijwel meteen geeft hij haar drie harde klappen. Zo hard, dat het weerloze slachtoffer onder meer een gebroken kaak oploopt. 

De gevolgen van de klappen zijn nu ruim een week later nog goed zichtbaar: het gezicht van Lina Schuitemaker is nog bont en blauw, ze slikt nog steeds pijnstillers en ze moet nog wel een paar keer naar de kaakchirurg.

Niet alleen thuis slapen

Maar de gevolgen die je niet ziet, die liegen er ook niet om! Ondanks nieuwe veiligheidsmaatregelen in en om huis durft Lina tot nu toe niet meer alleen in haar eigen huis te slapen. "Overdag heb ik er niet zo'n last van, maar 's nachts dan wordt ik bang", zegt ze.

Terug naar de nacht van de overval. De indringer sprak gebrekkig Duits. Hij zei dat hij geld en goud wilde. Hij probeerde de gouden (trouw)ringen van de vingers van Lina Schuitemaker te halen. Het slachtoffer zei dat ze mee zou werken, ze wilde niet nog meer pijn lijden.

Trouwringen van overleden man en moeder kwijt

Ze deed haar ringen af en gaf ze aan de man. Dat was een gevoelig moment, want de ringen hebben een grote emotionele waarde voor het slachtoffer. Zo mist ze nu de trouwring die haar overleden moeder altijd droeg. Deze gouden ring met briljant heeft de inscriptie 'Gerrit 1932'.

De andere ringen die ze moet missen zijn een gladde gouden ring met een briljant en de trouwring die haar overleden man altijd droeg. In die ring staat de 'Lini 27-06-1959' gegraveerd.

Overvaller eist pincode op

De buit beperkte zich niet tot de gouden sieraden. Beneden in het huis had de man al de portemonnee van Lina Schuitemaker gevonden. Hij had er het bankpasje uitgehaald en sommeerde de vrouw de pincode te noemen. Daarbij bedreigde hij de 83-jarige. Hij ging pinnen en als ze de verkeerde code zou geven, dan zou een vriend van haar die beneden in het huis zou zitten haar doden.

Dat bleek bluf, want behalve de bewoonster en de overvaller was er niemand in het huis. Toen de man wegging zei hij tegen zijn slachtoffer dat ze een half uur op bed moest blijven liggen.

Maar dat deed ze niet. Aangeslagen door de hele gebeurtenis bleef ze eerst op bed liggen en belde ze onder haar lakens haar dochter. Daarna stond Lina Schuitemaker op en zocht ze hulp bij haar buurman. Kort na de alarmering was de politie er en werd ze meegenomen naar het ziekenhuis.

Vergelijkbare overval met 88-jarig slachtoffer aan de Lijsterstraat 

Mogelijk is deze overvaller ook betrokken bij een andere lafhartige woningoverval waarbij goederen zijn buitgemaakt. Die was woensdagochtend vroeg tussen 04.00 en 05.00 uur aan de Lijsterstraat in Enschede. Ook hier was het slachtoffer op leeftijd, 88 jaar, en ook hier raakte het slachtoffer gewond. Naar omstandigheden maakt dit slachtoffer het inmiddels redelijk goed.

Tips?

Help de politie de dader of de daders te vinden. Hebt u iets gezien? Woont u in de omgeving van de Bentrotstraat of de Lijsterstraat in Enschede en hebt u een bewakingscamera? Mogelijk hebt u dan belangrijke beelden voor de politie. 

Bel de politie met uw tips op 0800 – 6070. Anoniem bellen kan via 0800 – 7000. Via deze link kan anoniem worden getipt bij Meld Misdaad Anoniem.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: