Ernstig zieke Tobias uit Zwolle geniet van kampioensfeest van zijn volleybalteam

Kampioen waren ze vorige week al. Maar de laatste thuiswedstrijd van de C-jongens van volleybalteam Voorsterslag / VC Zwolle moest een feestje worden waar hun ongeneeslijk zieke teamgenoot Tobias bij kon zijn. Dat feestje kwam er vandaag, na een klinkende 4-0 overwinning op volleybalvereniging Alterno. 

Tobias speelt al sinds de mini's bij de volleybalvereniging in Zwolle. In september 2017 begint hij vol goede moed bij de C1. Tot eind oktober de vreselijke diagnose volgt: Tobias heeft hersenstamkanker. "Twee weken daarvoor volleybalde hij nog", vertelt zijn vader Reitse Sybesma.

Kaartenactie

Het gaat dan snel bergafwaarts met Tobias. Volleyballen zit er niet meer in en het is zelfs de vraag of hij zijn twaalfde verjaardag wel gaat halen. De volleybalclub roept op een verjaardagskaartje naar Tobias te sturen. Dat gebeurt in november zo massaal, dat hij maar liefst 40.000 kaartjes krijgt. 

"Ik heb ze allemaal gelezen", vertelt Reitse. "Daar wil ik echt iedereen voor bedanken. Ik heb ze niet allemaal voorgelezen, dat was te veel voor Tobias. Maar het heeft ons enorm gesteund."

Goede fase

Tobias krabbelt dan ook onverwacht weer op, al is praten moeilijk door zijn ziekte. "Hij zit nu in een goede fase", legt zijn vader uit. "Dit gaan we zo lang mogelijk proberen vol te houden. In november en in januari en februari was het wel even spannend. We leven bij de dag, hebben geen grootste plannen of een langetermijnplanning." 

Tobias geniet vandaag zichtbaar van zijn team. Bij de voorstelronde is hij erbij en bij de time-outs wordt hij met zijn rolstoel tussen het team gezet. Teamgenoten hebben vandaag speciaal voor Tobias een kleine hanenkam. "Tobias deed dat vroeger ook, dat bracht geluk", legt teamgenoot Tim Groenewold uit. 

Yell 'Tobias' 

Het afgelopen seizoen is Tobias overal bij betrokken. Wedstrijden keek hij online mee vanuit het ziekenhuis. De yell van zijn team is aangepast in 'Tobias'. 

"Tobias is zeker de rode draad geweest in dit team dit seizoen", zegt coach Kars van Tarel. "Elk trainingsmoment en elke wedstrijd heeft Tobias in het hoofd van de jongens gezeten. Daar zijn ze al een paar maanden verschrikkelijk druk mee." 

Feest

Na een klinkende overwinning is het feest compleet, precies zoals Voorsterslag / VC Zwolle had gewild. Tobias krijgt de kampioensbeker en zoenen van oud-topvolleybalster Manon Nummerdor-Flier. "Mooi dat we het seizoen zo af hebben mogen sluiten", besluit coach Van Tarel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
volleybal kampioen IJsseldelta Zwolle Nieuws
Deel dit artikel: