Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) bestaat honderd jaar: 'Het geheim is meegaan met de tijd'

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) viert dit weekend haar 100-jarig bestaan. Daarmee is ze de oudste politieke partij van Nederland. "Het geheim van de SGP is dat we altijd vanuit dezelfde basis politiek bedrijven, maar we gaan wel mee met de tijd", aldus partijleider André Scheppink van de SGP Rijssen-Holten.

Het jubileum wordt vandaag groots gevierd tijdens een landelijke partijdag in Nieuwegein. Tijdens de partijdag wordt onder meer een jubileumboek gepresenteerd. Ook houdt minister-president Mark Rutte een toespraak. 

Scheppink is trots op zijn partij. "Het is best bijzonder dat een partij honderd jaar meekan in het politieke landschap. We zijn de afgelopen jaren steeds zichtbaarder geworden."

Scheppink vervolgt: "De SGP is een partij voor jong en oud, arm en rijk. De meeste mensen denken tegenwoordig 'hé, dat is best een normaal mens' als ze een SGP'er op straat tegenkomen."

Stabiel

De oudste partij moet ook een stabiele partij zijn. De SGP is bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen opnieuw de grootste partij in de gemeenten Rijssen-Holten en Staphorst geworden, maar verloor onder meer in de gemeenten Zwartewaterland en Kampen een zetel.

Scheppink maakt zich daar niet druk om. "Als je zo lang bestaat, maak je een hoop mee. De volgende verkiezingen gaan we die zetel terugwinnen. Wij worden daar niet zo zenuwachtig van."

Deel dit artikel: