Tunnelbak van 5 miljoen kilo wordt dit weekend onder het spoor bij Deventer-Colmschate geperst

Het wordt een operatie die met militaire precisie wordt uitgevoerd. Het inpersen van de enorme tunnelbak bij station Deventer-Colmschate. Na Hemelvaart wordt het vijf miljoen kilo wegende gevaarte op zijn plek geschoven.

De bouwvakkers hebben voor de hele operatie exact 76 uur de tijd. Want maandagochtend moeten de treinen weer kunnen rijden bij Colmschate. 

Strakke planning

"Vanaf de kerst zijn we al bezig met de planning", zegt projectleider Marc Beukers van Van Spijker Bouwinfra. "In de nacht van donderdag op vrijdag beginnen we om 1 uur. We graven een gat van 12.000 kuub. Daarna gaan we bezig om deze vijfduizend ton wegende spoormoot op zijn plek te schuiven."

Het persen van de tunnel begint vrijdagavond vanaf 18.00 uur en duurt ongeveer dertig uur. "Dat gaat met een snelheid van anderhalve meter per uur", legt Beukers uit. "Als de bak erin ligt gaan we het zand terugplaatsen. Zondag komt het spoor terug zodat in de nacht van zondag op maandag alles klaar is en de treinen weer kunnen rijden." 

Tribune

Voor geïnteresseerden wordt een tribune met stoeltjes geplaatst vlakbij het station. Vanaf die plek is de operatie het hele weekend te volgen. Wie het thuis wil volgen kan kijken via een webcam op het bouwterrein. 

Zijn de omwonenden en de inwoners van de wijk De Vijfhoek in Colmschate na het weekend dan eindelijk van die dichte spoorbomen af? "Helaas nog niet", zegt Beukers. "Na het weekend gaan we aan de slag met de toeritten van de tunnel. Zowel aan de de noord- als de zuidzijde. Daar zijn we tot februari 2019 nog mee bezig. Tot die tijd kunnen auto's en fietsers er nog niet doorheen."

Meer over dit onderwerp:
tunnel deventer colmschate prorail trein Nieuws
Deel dit artikel: