Hoe een ruzie over een glas wodka eindigt in de dood

Een knullige ruzie tussen twee broers in Enschede eindigt in de dood. Hoe dat kan? Dat werd vandaag duidelijk in de rechtbank in Almelo.

Het gaat om de dood van Marnellyson 'Malontje' Quirindoongo, augustus vorig jaar. In een huis aan de Kremersmaten krijgt hij bij een vriendenavondje ruzie met zijn broer Davidson. De mannen hebben wat gedronken en een joint gerookt, met vrienden 'Gaby'en 'Chappy'. Op een gegeven moment ontstaat er onenigheid over een glas wodka. Marnellyson geeft zijn broertje zo'n harde duw, dat de schouder van Davidson uit de kom raakt.

Davidson weet zich zo geen raad en pakt een mes, terwijl Marnellyson naar beneden loopt. Als één van de vrienden tegen hem roept; "Niet met die mes, niet met die mes", gooit Davidson het gekartelde mes van 24 centimeter op de bank.

20 seconden

Even later komt Marnellyson weer naar boven. Hij is woest en vliegt zijn broertje aan. De twee vallen op de bank. De worstelpartij duurt misschien 20 seconden, niet veel meer. De broers bijten elkaar ook. Gaby en Chappy halen ze uit elkaar. Dan zegt Marnellyson dat hij bloed. Hij loopt nog een stukje, maar zakt dan op zijn knieën. Davidson wil samen met één van de vrienden de trui en shirt van Marnellyson omhoog trekken, om te kijken naar de wond. Maar dan zakt Marnellyson in elkaar. Hij overlijdt. 

Malontje overleed aan een steekwond (Foto: Facebook)
Marlontje overleed aan een steekwond

Darmen

Marnellyson bloedde inderdaad. Er zit een forse wond aan de zijkant van zijn rug, net onder de ribben. Zijn darmen puilen er zelfs een beetje uit. Uit onderzoek is gebleken dat de wond zeer waarschijnlijk is ontstaan door het gekartelde mes. Als de politie komt, ligt het mes in de wasbak in de keuken. Het mes is afgewassen.

De grote vraag is hoe dat mes in de rug van Marnellyson is gekomen. Het is er schuin omhoog ingekomen, richting het hart. Volgens Justitie is het Davidson geweest, die het mes erin heeft gestoken tijdens de worsteling. Davidson zelf zegt dat zijn broer op het mes is gevallen, dat op de bank lag.

Vijf jaar cel

Justitie vindt het scenario dat Davidson de dader is aannemelijker. De twee getuigen, Gaby en Chappy, zeggen namelijk dat de twee vechtende broers niet over de bank zijn gerold. Zij stellen dat Marnellyson steeds bovenop Davidson lag. "Dus hoe komt dat mes dan in de rug?", vraagt de officier van justitie hardop. "Davidson heeft het er in gestoken." Tegen Davidson wordt een gevangenisstraf van 5 jaar geëist. De officier zegt dat het misschien niet met opzet is gedaan en dat het allemaal vreselijk is, "maar er is geen ander scenario denkbaar". 

Vrijspraak

De verdediging van Davidson denkt daar anders over. "De getuigen hebben in eerste instantie wel degelijk verklaard dat er over de bank werd gerold. En het Nederlands Forensisch Instituut heeft gezegd dat het mes inderdaad in de rug kan zijn ingekomen, als het schuin omhoog op de bank heeft gelegen. Daarnaast hebben de getuigen niet gezien dat Davidson heeft gestoken. En geloof me, zoiets merk je echt wel." Advocate Kuipers wil graag vrijspraak voor haar cliënt. 

Politie-onderzoek aan de Kremersmaten, augustus vorig jaar (Foto: NewsUnited/Dennis Bakker)
Fotograaf: NewsUnited/Dennis Bakker
Politie-onderzoek aan de Kremersmaten, augustus vorig jaar

"Er zijn geen harde feiten om hem te veroordelen", zegt advocate Kuipers. "Er zaten geen bloedsporen op de kleding en schoenen van mijn cliënt. Ook zaten er geen sporen van hem op het mes. Daarnaast zeggen getuigen dat de broers elkaars armen vast hadden. Dan wordt het lastig steken. Er is geen belastend bewijs."

Curaçao

Bij de rechtszaak zijn veel belangstellenden, onder wie de moeder van beide broers. Zij is overgekomen uit Curaçao. Ze doet een slachtofferverklaring in het Papiaments: "Mijn hart doet zoveel pijn. Ik kan gewoon niet bevatten wat er is gebeurd. Ik moet verder leven met een groot verdriet. De ene zoon is overleden en een andere zit opgesloten."

Ook Davidson zelf heeft veel verdriet. "Ik zie mijn broer 's nachts in mijn dromen. Dan knuffelen we elkaar." Verder zegt hij: "Mijn broer blijft altijd in mijn hart. Het was een ongeval, ik heb niet gestoken."

Davidson is vaker met Justitie in aanraking geweest. Twee keer voor drugs, één keer voor heling. Uit psychisch onderzoek blijkt dat hij verstandelijk beperkt is en moeite heeft met grenzen stellen. Zijn cannabisgebruik is een probleem. Zelf zegt hij: "Ik probeer heel hard om iets van mijn leven te maken, maar telkens gebeurt er iets waardoor ik word tegengewerkt."

Mocht Davidson over twee weken worden vrijgesproken, dan kan hij terecht bij een 24-uurs woonvorm in Zwolle. Daar heeft hij al een intake-gesprek gehad. De reclassering beveelt een dergelijke woonvorm ook aan om zijn leven op de rit te krijgen. 

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede broedermoord Nieuws
Deel dit artikel: