Marino Pusic lijkt trainer FC Twente te willen blijven: "De club kent mijn ambitie en visie"

Marino Pusic lijkt ook volgend jaar voor de groep te willen staan als hoofdtrainer van FC Twente. Vanochtend was hij te gast in Groot Onderhoud op Radio Oost. Hij zei daar niet letterlijk de eindverantwoordelijke te willen blijven, maar stuurde wel die kant op.

"De club kent mijn ambitie, ze kennen mijn visie, ze weten wat voor werk ik lever, hoe ik met mensen omga en wat voor leiderschapsstijl ik heb en dan is het aan hen om de inschatting te maken richting de toekomst. Ze hebben ook gezien dat ik dat met passie en beleving doe en al m'n ziel en zaligheid erin gooi."

Nieuwe kansen

Het gesprek begint met een terugblik op een roerige week: "Het was een pittige week natuurlijk. Waarin we een toch een een behoorlijke teleurstelling moesten verwerken. Gelukkig is er altijd weer een dag erna en weer een nieuwe blik richting de toekomst." Pusic is een positieve man, die altijd hoop ziet: "Dat is de aard van mijn karakter, simpel zat. Uiteraard sta ik dan stil bij die gebeurtenissen. Echter na elke gebeurtenis is er een nieuwe mogelijkheid en zo sta ik ook in het leven. En zo vlieg ik de nieuwe kansen wederom aan."

Hake

Aan het begin van het seizoen leek toenmalig trainer Rene Hake er al weinig vertrouwen in te hebben. Pusic over die periode: "FC Twente heeft in de afgelopen jaren telkens weer een jasje moeten uitdoen, in alle opzichten. Dan kun je je voorstellen dat je telkens weer opnieuw moet beginnen met samenstellen etcetera. Maar goed, telkens begin je ook weer opnieuw en dan hoop je dat het wel de juiste kant op gaat. Helaas is dat dit seizoen niet goed gegaan, simpel zat."

Hij had moeite met het ontslag van Hake, maar was ook reëel: "Het tijdstip is heel erg vervelend en heel erg vroeg geweest. Uiteindelijk heb ik in de topsport geleerd dat het gaat om prestaties en dat doet op dat moment pijn, want ik heb fantastisch met hem samengewerkt en we hebben twee jaar lang eigenlijk behoorlijk succes met elkaar, binnen de mogelijkheden, kunnen vieren. Uiteindelijk is een vertrek altijd pijnlijk, laat ik dat voorop stellen."

Verbeek

Pusic was benieuwd toen Gertjan Verbeek werd aangesteld: "Zeer nieuwsgierig en wat het ons gaat brengen, wat kan ik daarvan opsteken, wat kan ik daarvan leren, hoe kan ik hem daarin ondersteunen? Zo stond ik erin en zo zijn we die periode ook in gegaan."

Er werd niet echt positief over Verbeek gesproken, maar daar wil Pusic niet in mee: "Het is ook echt een professional en ook een man met een hart. Dat dingen soms verkeerd lopen of niet lopen. Dat zijn stijl ergens niet bij past of dat er dingen niet goed uitpakken, dat gebeurt nou eenmaal in de topsport, dat gebeurt nou eenmaal in het leven."

Saamhorigheid

Duizenden supporters verlengden ondanks de degradatie alweer hun seizoenskaart en ook de sponsor gaf aan langer te blijven. "Wat ik voel en zie en tot nu toe heb ervaren in deze regio en bij deze club is de saamhorigheid en passie en liefde voor de club. Dat is eigenlijk ongekend en geweldig om te zien. En daarmee geef je eigenlijk ook een signaal aan de rest: wij zijn strijdbaarder dan ooit, juist op dit moment en in deze situatie. Eigenlijk toon je dan karakter met z'n allen."

Jupiler League

Pusic beseft dat Twente komend seizoen de grootste club is in de Jupiler League en dus ook de grote favoriet. "Twente is een grote club en Twente zal altijd in de ogen van mensen in de buitenwereld de favoriet zijn. Gezien de geschiedenis en het referentiekader van de club, dat is logisch. Wij willen voornamelijk. En wij willen zo snel mogelijk terugkomen. Ik ben een persoon die nieuwe uitdagingen graag aangaat. Als ik ergens voor kies, dan kies ik daarvoor met volle passie, beleving en overtuiging."

Resultaat

"Wat een team in de Jupiler League voornamelijk nodig heeft is een mix van karakters, fysiek vermogen en voetballend vermogen. Dus ik vind dat je van alles iets moet hebben en goed kijken op korte termijn welke types daarvoor geschikt zijn. Omdat je dan toch op een ander niveau moet acteren met elkaar. En daar is resultaat het enige dat telt."

In de audio het uitgebreide gesprek met de trainer van FC Twente.

Deel dit artikel: