Geen goed teken: aantal lymepatiënten in Overijssel verviervoudigd

Het aantal mensen met de ziekte van Lyme is in Overijssel sinds 2009 verviervoudigd, blijkt uit cijfers van het RIVM. Volgens bioloog Arnold van Vliet moeten we daardoor niet bang zijn voor de tekenbeten en gewoon de natuur op blijven zoeken. "We moeten gewoon genieten van het groen, maar check jezelf daarna."

Jaarlijks komen er ruim 27.000 nieuwe lymepatiënten bij, maar als een teek op tijd wordt verwijderd is er niets aan de hand. "Misschien onderschatten de mensen het", probeert de bioloog van de Wageningen Universiteit te verklaren. "In het oosten is er meer groen en zoeken meer mensen de buitenlucht op."

Tuin

Niet alleen na een bezoek aan een natuurgebied bestaat de kans op een tekenbeet. "Ook als je in de tuin bent geweest kun je zo'n beet oplopen. Eénderde van de lymegevallen is zelfs in de tuin ontstaan", aldus Van Vliet. 

Lange broek

De kans op een tekenbeet kan makkelijk verkleind worden. Van Vliet: "Draag een lange broek en doe die in je sokken. Want de teken zitten vaak laag."

Op straat

"Mensen moeten nu niet de bossen mijden uit angst voor een tekenbeet. Op straat lopen is gevaarlijker", besluit Van Vliet.

Meer over dit onderwerp:
teek lyme Ziekte van Lyme teken Nieuws
Deel dit artikel: