Running Blind: eerste initiatief voor slechtzienden in oosten

Atletiekvereniging Sisu in Almelo gaat het mogelijk maken voor slechtzienden en blinden om samen met buddy's te gaan hardlopen. Een eerste kenninsmakingsles op de hardloopbaan aan de Kolthofsingel leverde een aantal enthousiaste kandidaten op om buddy te worden.

Voor Rinne Oost uit Borne en Henriette Vrij uit Almelo gaat daarmee de wens om (weer) te kunnen hardlopen in vervulling. Rinne heeft al veel ervaring met hardlopen maar moet op zoek naar een nieuwe loopmaatje.

Met alleen een hesje omvergelopen

Henriette doet als slechtziende mee aan diverse hardloopevenementen zonder buddy maar dat bevalt haar slecht: "Je hebt wel een hesje aan dat je slechtziend bent, maar je wordt toch ondersteboven gelopen". 

Virtual-realitybril

De buddy's in spé moeten eerst leren wat het is om slechtziend te zien. Met een virtual reality-bril maken ze kennis met verschillende beperkingen die visueel gehandicapten kennen: totaal blind, tunnelvisie, links of rechts wazig zien. "Een bijzondere ervaring", meent Daan Hardon, voorzitter van Sisu.

Een blinde vlek op de kaart

De clinic bij Sisu is op initiatief van Running Blind, een platform dat visueel beperken koppelt aan mensen die loopmaatje willen zijn. 

Running Blind was tot dusver voornamelijk actief in de randstad maar dankzij het initiatief van Sisu is het oosten niet langer een blinde vlek op de kaart. Het is de bedoeling dat iedere woensdag buddy's en slechtzienden samen in Almelo gaan trainen. 

In totaal hebben zich zo'n vijf visueel gehandicapten aangemeld en vijftien buddy's. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
hardlopen Sportief Overijssel atletiek Nieuws
Deel dit artikel: