Na 18 jaar vuurwerkramp voor het eerst terug naar Roombeek

Vader Yaqoub wil er liever niet aan herinnerd worden. Maar dochter Raya is met een groep journalisten op zoektocht naar wat er precies tijdens de vuurwerkramp is gebeurd. Samen met het Irakese gezin gaat Raya voor het eerst in 18 jaar terug naar Roombeek.

Ze woonden midden in de wijk. Raya was tien en stond samen met haar twintigjarige zus te kijken naar het vuurwerk dat de lucht in schoot. Haar ouders en haar broer waren gewoon thuis. Het leek geen probleem, tot die heftige, tweede explosie. 

Paniek

"Onze dochters!" riep moeder Yaqoub. Raya's vader rende naar buiten om zijn meisjes te zoeken. Gelukkig hadden zij een veilige plek gevonden bij een Nederlands gezin. 

Herinneringen

Nu, achttien jaar later komen de herinneringen weer boven. "Ik wil het alleen hebben over de mooie herinneringen van deze wijk," vertelt Yaqoub aan zijn volwassen kinderen. "De rest is te pijnlijk." Samen met het gezin gaan ze op zoek naar de plek waar hun oude huis stond. 

'Belofte maakt schuld'

In het artikel 'Belofte maakt schuld' staan nog meer van dit soort bijzondere herinneringen aan de vuurwerkramp. Toenmalig premier Wim Kok heeft volgens zeggen beloofd dat niemand slechter uit de ramp zou komen. In deze co-productie van Windesheim en RTV Oost zijn vijf verhalen te lezen over deze belofte.  

Voor het volledige verhaal, klik op onderstaande foto.

Belofte maakt schuld (Foto: RTV Oost)
Fotograaf: RTV Oost
Belofte maakt schuld
Deel dit artikel: