Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
Inspiratie dag UWV in Zwolle druk bezocht door werkzoekenden en bedrijven
Foto: RTV Oost fullscreen
Inspiratie dag UWV in Zwolle druk bezocht door werkzoekenden en bedrijven
Foto: RTV Oost fullscreen

Inspiratiedag UWV in Zwolle: 'stap af van je oude baan'

Geplaatst 15 mei 2018 - 18:19
Gewijzigd 16 mei 2018 - 16:05

Ruim vijfhonderd werkzoekenden en tweehonderd bedrijven bezochten vandaag de tweejaarlijkse inspiratiedag van het UWV in Zwolle. De deelnemers konden meedoen aan tal van workshops over netwerken en solliciteren.

Op de dag kunnen werkzoekenden en bedrijven op een informele manier met elkaar in contact komen. Werkzoekenden kunnen leren hoe ze zich het beste presenteren en bedrijven leren waar ze op moeten letten bij het vinden van de juiste werknemers.

Solliciteren moet anders

"Het solliciteren en zoeken moet anders", zegt Betsie Gerrits van het UWV. "Er zijn voldoende vacatures en werkzoekenden, maar vraag en aanbod sluiten in praktijk niet op elkaar aan. Werkgevers zijn vaak op zoek naar het schaap met de vijf poten en die zijn er niet. Er zijn wel veel mensen die in aanmerking komen voor de banen en daarom moeten de werkgevers op zoek naar mogelijkheden om werkzoekenden zo snel mogelijk om-her- of bij te scholen. Want de zoektocht naar geschikt personeel is moeilijk".

"Werkzoekenden zelf moeten afstappen van het zoeken naar precies dezelfde baan die ze jarenlang hadden", zegt Gerrits "want die gaan ze waarschijnlijk niet meer vinden, anders waren ze niet werkloos geworden."

Flexibiliteit

Het is een omslag in denken die het UWV werkgevers en werkzoekenden wil meegeven. Flexibiliteit aan beide kanten is nodig. Werkgevers zullen hun beste beentje voor moeten zetten om geschikte sollicitanten binnen te halen voor hun bedrijf. En werkzoekenden zullen in het gesprek met de werkgever nadruk moeten leggen op hun talenten en vaardigheden. Die zullen niet altijd direct aansluiten bij de vacature die openstaat, maar het is de kunst om in gezamenlijk overleg tot een passende oplossing te komen.

Deelname aan de inspiratiedag is voor bedrijven en werkzoekenden volgens het UWV een eerste stap in de goede richting.