Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De familie van de vastgehouden zeeman Gert Oonk
Foto: De Telegraaf / Robert Hoetink fullscreen
De familie van de vastgehouden zeeman Gert Oonk
Foto: De Telegraaf / Robert Hoetink fullscreen

Oldenzaalse familie van in India vastgehouden zeeman koestert na vandaag nieuwe hoop

Geplaatst 15 mei 2018 - 14:11
Gewijzigd 15 mei 2018 - 16:30

Al maandenlang zit zeeman Gerrit Oonk (47) onder erbarmelijke omstandigheden vast op een sloopschip in India. Maar sinds vandaag koestert zijn familie in Oldenzaal nieuwe hoop. “Er zit eindelijk beweging in de zaak”, zegt stiefvader Wessel.

De familie van Gerrit Oonk leeft al maanden tussen hoop en vrees. Zijn Thaise vrouw en kinderen, Gerrits moeder Sieni en zijn stiefvader Wessel zijn ten einde raad.


Sea Angel
Gerrit werkt al jaren op de zogenoemde wilde vaart. Deze keer liet hij zich in huren om een sloopschip, de Sea Angel, naar India te slepen. Gerrit was daarbij verantwoordelijk voor de veiligheid aan boord en was enige westerling te midden van een bemanning van Filipijnen en Indiërs.


Zicht van de haven
Het ging vervolgens mis toen er ruzie ontstond en de leverancier van de brandstoffen als schuldeiser beslag liet leggen op de Sea Angel. Die ligt nu sinds half februari afgemeerd voor de kust van India, letterlijk in het zicht van de haven.

“Er zijn drie, vier partijen in deze zaak betrokken”, zegt stiefvader Wessel. “We kunnen niet echt de vinger erachter krijgen wat er exact allemaal aan de hand is, maar om eerlijk te zijn maakt ons dat niet uit. Het enige wat voor ons telt is dat Gerrit vrij komt.”


Volgens de stiefvader wordt de Oldenzaler overigens niet gegijzeld. “Maar het schip ligt uit de kust. Hij kan dus gewoon geen kant op.”


Belabberde omstandigheden
De omstandigheden op de Sea Angel zijn allerbelabberdst. Er is amper water en het enige eten bestaat uit wat rijst met tomatensaus. De Twentse zeeman is al 14 kilo afgevallen.


Nadat de familie vandaag in dagblad De Telegraaf de noodklok luidde, lijkt er nu na maandenlang van soebatten eindelijk schot in de zaak.

'Vandaag nog vrij'

“Gerrit appte vanochtend. Hij is blij met alle aandacht voor zijn situatie”, zegt stiefvader Wessel. “De ambassade is nu volop met de zaak bezig en Gerrit heeft zijn baas gesproken. Die heeft gezegd dat hij hem vandaag nog van boord haalt. Al zijn er de afgelopen tijd al zoveel beloften gedaan, terwijl Gerrit daar intussen nog altijd zit. Niettemin, sinds vandaag gebeurt er eindelijk weer eens wat. Zit er zelfs volop beweging in de zaak. Dat is iets waar we ons nu aan vasthouden.”

Meer lezen over: