Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
Kamerdebat over Lelystad Airport
Foto: RTV Oost fullscreen
Volle tribune tijdens kamerdebat over Lelystad Airport
Foto: RTV Oost fullscreen

Toch andere opties voor vliegveld Lelystad?

Geplaatst 15 mei 2018 - 18:18
Gewijzigd 24 mei 2018 - 12:10

In de Tweede Kamer wordt naar verwachting de hele avond gedebatteerd over vliegveld Lelystad. Het lijkt erop dat er meer kritische geluiden te horen zijn.

Partijen in de oppositiebankjes waren al fel op de uitbreiding van het vliegveld in Flevoland maar nu lijkt ook coalitiepartij D66 het vliegveld kritischer te benaderen.

Voordat het debat begon kwam D66 met het idee om het plan van een nieuw vliegveld in zee opnieuw te onderzoeken. D66-kamerlid Jan Paternotte deed die suggestie omdat hij alle opties op tafel wil hebben.

Vliegveld in zee

Voor Paternotte staat niet vast dat Lelystad Airport open gaat. "Want dat vliegveld moet z'n bestaansrecht nog aantonen, we weten nog niet of de Europese Commissie het wel goed keurt als we vliegmaatschappijen verplichten te verhuizen van Schiphol naar Lelystad. En als dat niet mag, dan moeten we alle opties op tafel hebben", aldus Paternotte.

Coalitiegenoot VVD is het daar niet mee eens. Remco Dijkstra (VVD): "We hebben al 10 tot 15 jaar geleden afgesproken dat we een vliegveld in Lelystad willen. In zee bouwen is leuk en klinkt sympathiek maar het lost de problemen van nu niet op."

Maatschappelijke weerstand

Er zijn meer kritische geluiden te horen. "Waarom doordouwen met een vliegveld dat nu al verliesgevend is, als er tegelijkertijd zoveel maatschappelijke weerstand tegen is", zegt Suzanne Kroger van Groen Links. Zij vindt dat alle luchthavens in Nederland eerst maar eens 'on hold' moeten. Kroger wil dat eerst wordt uitgezocht wat we willen en hoe we dat vorm willen geven. "Daarbij moeten we uitdrukkelijk aandacht voor het milieu hebben, want groei is geen optie zonder een plan over de verwachte milieu-effecten."

Het debat in de Tweede Kamer duurt naar verwachting de hele avond.