Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
ANBO wil fietscursus voor alle e-bikers
Foto: iStock / Houdre fullscreen
De media wordt geladen ...

ANBO: 'Fietscursus voor alle e-bikers, niet alleen 70-plussers'

Geplaatst 15 mei 2018 - 22:27
Gewijzigd 16 mei 2018 - 05:35

"Een verplichte fietscursus voor gemotoriseerd vervoer, wat een e-bike natuurlijk is, hoeft helemaal geen probleem te zijn. Maar het is onzin om dat alleen aan 70-plussers aan te bieden." Dat zegt Renée de Vries van seniorenorganisatie ANBO.

Uit onderzoek van de provincie Overijssel blijkt dat  het aantal verkeersongevallen onder fietsende ouderen erg hoog is in vergelijking met andere leeftijdsgroepen. Uit de cijfers blijkt dat in Overijssel jaarlijks tweehonderd 50-plussers slachtoffer worden van een verkeersongeval. Bij de helft van de incidenten is de persoon 70 jaar of ouder.

E-bike
Vooral het aantal ongevallen op een e-bike is bij 70-plussers opvallend hoog. De provincie speelt daarom met het idee 70-plussers op fietsles te doen. Als het aan ANBO ligt, gaan alle gebruikers van e-bikes op cursus. "Een e-bike is echt anders dan een gewone fiets, daar moet je aan wennen."

De Vries: "Je ziet de meeste gewonden onder 70-plussers, maar dat is ook de grootste groep die een e-bike heeft. Verder zie je dat de 70-plusser altijd de grootste groep is onder de slachtoffers van ongelukken met een fiets, ook als ze een gewone fiets hebben. Fietsen wordt gevaarlijker als je ouder wordt, vanwege de beperkingen."

Volgens De Vries is de conclusie dat het aan de fietser ligt, te kort door de bocht. "De schuld ligt niet alleen bij fietser. Ook de weg en hoe de weg is ingericht, zijn belangrijk voor de veiligheid."

Meer lezen over: