Eindexamenkandidaten doen 'gewoon' mee met ramadan: 'Dit hoort erbij'

Het is pauze op het ROC in Raalte. Op het menu staat een broodje hamburger en een baguette kaas. Terwijl aan tafel ook de broodjes van thuis worden genuttigd kiest Rahek Aljwabreh ervoor om vanwege haar geloof een lange periode niet te eten overdag. De ramadan is begonnen.

"Ik vind het niet moeilijk. Aan het eind van de dag mag ik ook heel lekker eten", glundert Rahek. "En het is heel belangrijk voor moslims, dus het gaat wel goed." Toch is het dit jaar zwaarder voor Rahek, omdat zij eindexamen doet, maar ze blijft realistisch. "Je kunt niet zeggen dat ik de examens niet maak, omdat ik aan het vasten ben. Dat mag niet. Dit hoort erbij."

Toeval

Ahmed Kemaloglu is docent op het ROC en ook hij doet mee aan de ramadan. Dat het vasten dit jaar samenvalt met de eindexamens is toeval. "Wij kunnen de dagen van het vasten niet plannen in verband met de maanstand. Wij kunnen dus ook niet zeggen 'je hebt examens, dus je hoeft je er niet aan te houden'. Elke dag dat jij je verplichting laat liggen moet je 61 dagen extra vasten."

Geen uitzondering

Vasten is volgens Kemaloglu een keuze en daar hoeft de school geen rekening mee te houden. "Hier op school heeft iedereen twee kansen voor een examen en voor iedereen gelden dezelfde regels. Het is dus niet zo dat wij een uitzondering maken voor moslims."

Meer over dit onderwerp:
Ramadan vasten Islam moslims Salland Nieuws
Deel dit artikel: