Derde Art Brut Biënnale in Hengelo grootste in Europa in zijn soort

De derde Art Brut Biënnale in Hazemeijer in Hengelo is de grootste tentoonstelling op dit gebied in Europa. Met meer dan 800 kunstwerken van  regionale kunstenaars en van kunstenaars uit vele Europese landen, en zelfs uit Japan, is Hazemeijer tien dagen lang een hotspot voor Art Brut kunst in Europa.

Zo'n 120 kunstenaars, vaak met een psychische achtergrond of soms een beperking, tonen van 26 mei t/m 3 juni hun werk. Dat is ook precies wat Art Brut kenmerkt: vanuit een innerlijke noodzaak zich te uiten ontstaat het werk. Vaak heel fijn en gedetailleerd, kleurrijk, van bijzondere en ongebruikelijke materialen, waarbij je een kijkje in de gedachten en gevoelswereld van kunstenaars met een psychische achtergrond krijgt die meesttijds verborgen blijft. 

Art Brut

Art Brut is een term die in 1948 werd bedacht door de Franse kunstenaar en wijnhuis-erfgenaam Jean Dubuffet, hij vernoemde deze vorm van kunst naar de authentieke en pure Champagne Brut. Dubuffet keerde zich af van de pretentieuze kunstwereld en ging op zoek naar ruwe en originele kunst. Hij vond die bij kunstenaars met een psychische of psychiatrische problematiek die vaak in maatschappelijk isolement hun werk maakten. 

Unieke ontmoetingen

Na het grote succes van de twee voorgaande edities, waar 20.000 bezoekers op af kwamen, zocht de organisatie opnieuw gekend en ongekend talent. Curator Elvira van Eijl: "In aanloop naar deze biënnale heb ik weer zoveel mooie en unieke mensen ontmoet op de meest ongebruikelijke of afgelegen plaatsen. Het vaak intense contact dat ontstaat zodra je samen het werk van een kunstenaar bekijkt is bijzonder. Beperkingen spelen geen rol; we vinden elkaar direct in en door de artistieke prestatie waar ik met bewondering naar kijk, en de kunstenaar mij -trots- van laat genieten."

Mooi detail, Elvira ging dit jaar door Europa op zoek naar bekend en onbekend talent samen met haar dochter Thierry Abels, die de Rietveld Academie voltooide en mede-curator van deze biënnale is. "We vullen elkaar geweldig aan, waar ik juist kan vallen voor zeer gedetailleerd werk, ziet Thierry weer heel andere kunst, zij heeft bijvoorbeeld meer oog voor grote portretten." 

Podium en waardering 

Het belangrijkste doel van de biennale is volgens organisatoren Jan Noltes en Elvira van Eijl de waardering. Erkenning is voor elke kunstenaar van belang, maar Art Brut kunstenaars verkeren vaker in een situatie waarin zij niet in staat zijn hun werk onder de aandacht te brengen. Het werk is een noodzaak en neemt vaak vele uren in beslag.

Dennis Zanoni: "Mijn werk begint vaak met krassen, waardoor ik naarmate ik langer bezig ben, weer meer grip krijg en me beter voel in mijn omgeving, de wereld om mij heen. Ik houd van kleuren en begin een blad eerst met een kleur, toch blijft het daar nooit bij. Als ik met nieuwe stiften begin, pak ik eerst de eerste op rij, dan de tweede en zo verder. Op een gegeven moment laat ik dat los." 

Vrijwilligers helpen inrichten

De voorbereidingen zijn in volle gang en de honderden werken hebben bijna allemaal al een plek gevonden. De tentoonstelling wordt mede ingericht door vele vrijwilligers die al vijf dagen lang met hamer en allerlei soorten ophangmateriaal rondlopen. 

Dit weekend in OverUIT de Kunst online en zondag op TV Oost.

Meer over dit onderwerp:
hengelo art brut Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: