Moord Hasan Sarikus uit Deventer was eerwraak: 7 en 15 jaar cel

De moordenaar van Hasan Sarikus uit Deventer moet 15 jaar de cel in. Een tweede man die bij de dood van Sarikus betrokken is, moet zeven jaar de cel in voor medeplegen aan doodslag.

Sarikus werd vorig jaar oktober klemgereden voor zijn woning aan de Zaanstraat en vervolgens doodgestoken. De rechtbank acht moord en eerwraak bewezen en legt Murat D. daarom een celstraf van 15 jaar op. Medeverdachte Emiel van den B. is tot zeven jaar cel veroordeeld vanwege medeplegen aan doodslag omdat hij Sarikus sloeg met een hockeystick.


Relatie met nichtje

De 26-jarige Sarikus had een relatie met het nichtje van de hoofddader, de 41-jarige Murat D. uit Deventer. Mededader Emiel van den B. (47) uit Wilp en Sarikus kenden elkaar van coffeeshop De Kikker in Deventer, waar Murat D. werkte. Daar hebben ze een flinke ruzie gehad over verdovende middelen.

Hasan Sarikus (Foto: eigen foto)


Aanrijding
Op 5 oktober werd hij 's avonds na een achtervolging aangereden door een bestelbus toen hij uit zijn auto sprong om te vluchten. Vervolgens werd er wild op hem ingestoken. Volgens onderzoek had Hassan twintig steek- en snijwonden waarvan twee in de keel. Daarbij werden zijn halsader en halsslagader doorgesneden. 

De aanrijding en steekpartij werden vastgelegd door een beveiligingscamera, waarna de beelden op internet verschenen en via sociale media werden gedeeld.

Sarikus werd voor zijn woning vermoord (Foto: News United)


Murat en Emiel meldden zich kort na de moord bij de politie. Ze zijn allebei volledig toerekeningsvatbaar verklaard. De rechter noemt 'eerwraak buitengewoon onacceptabel in onze maatschappij'.

Lagere straf
De opgelegde straffen zijn lager dan de eis. Twee weken geleden werden straffen van 13 en 17 jaar geëist. Murat verdwijnt 15 jaar achter tralies. De straf is lager omdat het slachtoffer eerwraak zou hebben uitgelokt.


Volgens de rechtbank is er voldoende bewijs voor nauwe samenwerking tussen Murat en handlanger Emiel. Er is geen sprake van voorbedachte rade. Emiel wilde Hasan 'een lesje leren'. Dat het slachtoffer dood moest, wist hij niet. Wel wordt hij verantwoordelijk gehouden voor medeplegen aan doodslag.

Meer over dit onderwerp:
Hassan Sarikus moord Deventer eerwraak Nieuws
Deel dit artikel: