Rijssen-Holten waarschuwt voor agressieve roofvogel

Wie gaat hardlopen op de Ligtenbergerweg tussen Holten en Rijssen moet oppassen voor agressieve roofvogels. De gemeente Rijssen-Holten heeft onlangs wederom waarschuwingsborden geplaatst.

Al een aantal jaar heeft de roofvogel een broedplaats in de buurt van de weg die populair is bij hardlopers. Om het nest te beschermen valt de vogel hardlopers van achteren aan.

Looptrainer Jan Tijhuis van AV Rijssen hoort van veel lopers dat ze betrapt zijn door de roofvogel of zelfs aangevallen zijn. "Het is heel gevaarlijk. De vogel valt je van achteren aan en plotseling grijpt hij je op je hoofd. Dat gaat tot bloedens aan toe", zegt Tijhuis.

Trainingsrondje

Jan Tijhuis heeft deze weg opgenomen in zijn trainingsrondje en daarvoor stippen op de weg aangebracht. "Tijdens het broedseizoen mijden wij deze route", zegt Tijhuis.

"Het gekke is alleen dat de roofvogel alleen hardlopers aanvalt. Geen fietsers of auto's", zegt Tijhuis. Volgens valkenier Gerrit Zandvoort uit Rijssen komt dat omdat hardlopers vaak felle kleuren dragen en gekke bewegingen maken.

"Als je gewoon loopt of fiets gebeurt er niks", zegt Zandvoort. Hardlopers kunnen beter een ander rondje lopen", adviseert Zandvoort.

Meer roofvogels

De laatste jaren zijn er steeds meer roofvogels zoals de buizerd. Boeren gebruiken steeds minder landbouwgif waardoor de populatie toeneemt. "De buizerd heeft ook geen natuurlijke vijanden waardoor de populatie toeneemt, maar dus ook dit soort overlast", zegt Gerrit Zandvoort.

Mocht het toch gebeuren dat je een roofvogel aan hoort komen die het op jou gemunt heeft dan heeft valkenier Zandvoort één tip. "Waarschijnlijk ben je te laat, maar laat je op de grond vallen en maak je zo klein mogelijk, dat is het enige".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
roofvogel Reggestreek Nieuws
Deel dit artikel: