Deventer wil geen roadblocks bij grote evenementen: 'Het moet geen fort worden'

De roadblocks komen er alleen als er concrete dreiging is en de politie de maatregel adviseert.

Volgens burgemeester Heidema is deze veiligheidsstrategie in samenspraak met het Evenementenbureau Deventer, de politie en het Openbaar Ministerie tot stand gekomen. Deventer staat te boek als evenementenstad bij uitstek, met onder meer De Boekenmarkt, Deventer Op Stelten en het Dickens Festijn.

Gekken

Heidema: "We kennen natuurlijk allemaal de beelden van gekken die met een voertuig de mensenmassa inrijden. Maar op het moment dat je kiest voor allerlei fysieke beperkingen om dit onmogelijk te maken, gaan we Deventer ombouwen tot een fort. En dat willen we niet."

Alert maar ontspannen, zo typeert Heidema de veiligheidskoers die Deventer vaart ten aanzien van evenementen in de stad. "Natuurlijk, als er concrete aanwijzingen en signalen zijn, nemen we preventieve maatregelen. Maar dat is niet de standaard voor alles wat in Deventer gebeurt en waarbij veel mensen betrokken zijn."

Eenvoudig afsluiten?

Maar waarom wordt er niet gekozen voor een specifieke aanpak bij de verschillende evenementen? Het Dickens Festijn in het Bergkwartier lijkt bijvoorbeeld redelijk eenvoudig af te sluiten met roadblocks?

Heidema: "Maar bij de Avondvierdaagse is dat dus niet mogelijk. En is daar een mensenleven dan anders? Dat zijn allemaal dilemma's en afwegingen waardoor wij nu zeggen: is er geen concrete aanwijzing voor een verhoogd risico, dan bouwen we de stad niet om tot een fort."

Meer over dit onderwerp:
Deventer Heidema Evenementenstad Nieuws
Deel dit artikel: