Demonstratie bij 'gammele' Duitse kerncentrale: "Overijssel loopt risico"

Honderden mensen hebben vandaag gedemonstreerd bij de kerncentrale Emsland in het Duitse Lingen, vlak bij de Nederlandse grens. Onder de demonstranten waren veel Overijsselse leden van de SP, GroenLinks en Enschede voor Vrede. Ook Tweede Kamerlid Frank Futselaar was bij het protest.

De actievoerders willen een snelle sluiting van de verouderde kerncentrale, die op dertig kilometer van de Nederlandse grens staat. De Duitse regering wil de centrale op zijn vroegst in 2022 sluiten, maar de naburige splijtstoffabriek blijft nog onbepaalde tijd open.

Protest bij kerncentrale (Foto: RTV Oost / Mariëlle Beumer)
Protest bij kerncentrale (Foto: RTV Oost / Mariëlle Beumer)

Gevaar
De demonstranten zien het liefst dat de centrale zo snel mogelijk gesloten wordt. Omdat de centrale dicht gaat, wordt er weinig aan onderhoud gedaan. Afgelopen jaar waren er honderdveertig meldingen van incidenten bij de centrale.

Ook vandaag, tijdens de actie, was er een storing. Wanneer er echt iets misgaat, heeft het risicogebied een straal van 100 kilometer. Dat beslaat de provincies Overijssel, Groningen, Drenthe en een groot deel van Gelderland.

Afbouw

“De ervaring, met het sluiten van de andere centrales in Duitsland, leert dat de afbouw ook zeker nog zeven jaar in beslag zal nemen", vertelt William van den Heuvel, fractievoorzitter van SP Overijssel.

"Ondertussen heeft de centrale regelmatig last van storingen en kleine schades. Volgens energiebedrijf RWE valt alles binnen de normen en vormen de storingen geen bedreiging. In Lingen wordt ook voortdurend nieuw kernafval geproduceerd, waaronder opgebrande hoogradioactieve splijtstofstaven. Een veilige oplossing voor dit afval is nog steeds ver te zoeken. Bovendien brengen de internationale uraniumtransporten van en naar de fabriek omwonenden langs de routes in gevaar. Een volstrekt ongewenste situatie dus.”

Ook Enschede voor Vrede was bij het protest aanwezig.

Deel dit artikel: