Fundatie in Zwolle opent zomerseizoen met twee beroemdheden: Jasper Krabbé én Ronald Westerhuis

Maar liefst drie nieuwe exposities opent museum de Fundatie in Zwolle komend weekend. Twee van die exposities worden nu ingericht door twee kunstenaars die én volop van het oosten houden én bovendien overal ter wereld bekend zijn, van Shanghai tot New York. Ronald Westerhuis en Jasper Krabbé.

Ronald Westerhuis is de Zwolse kunstenaar die vaak supergrote roestvrijstalen beelden maakt. Zoals je die kent van de Olympische Spelen in China in 2008 en het MH17-monument dat eerder dit jaar werd onthuld.

Ronald Westerhuis' expositie heet Size Does Matter (grootte doet ertoe), waarvoor een tien meter hoge sculptuur Stepping Stones van twintigduizend kilo deze week precies voor de ingang van de Fundatie wordt geplaatst. Ook in Heino, in kasteel 't Nijenhuis zullen zijn sculpturen te zien zijn.  

Fundatie in Zwolle opente zomerseizoen met twee beroemdheden (Foto: RTV Oost/Inga Tjapkes)
Fundatie in Zwolle opente zomerseizoen met twee beroemdheden (Foto: RTV Oost/Inga Tjapkes)
Fotograaf: RTV Oost/Inga Tjapkes
Fundatie in Zwolle opente zomerseizoen met twee beroemdheden

Jasper Krabbé's band met Dalfsen

Vandaag legt Jasper Krabbé, derde generatie kunstenaar in de familie Krabbé, de laatste hand aan zijn expositie in de Fundatie in Zwolle in. Net als zijn vader, acteur Jeroen Krabbé, heeft kunstenaar Jasper Krabbé warme banden met Dalfsen.

Zo maakte hij in 2015 een groot wandkleed met het nieuwe koningsportret voor de gemeente. Jasper is er deels opgegroeid en vindt het bij navraag eigenlijk jammer dat dat geen familiegeheim meer is. 'Drop mij op een willekeurige plek in het bos van Dalfsen en ik vind de weg terug'. 

'haar beeld trof me'

Jasper Krabbé is een veelzijdig kunstenaar, reist veel en woont en werkt in Amsterdam. Naast schilderijen gebruikt hij fotografie, design en stoffen voor zijn werk. Nu heeft hij een serie gemaakt die hij Japanese Paintings noemt. Gebaseerd op een oude langspeelplaat die hij op een rommelmarkt vond, met een afbeelding van operazangeres Maria Callas als een Japanse.

'Ik heb niets met opera, maar toen ik door de bakken met lp's ging - die gewoonte heb ik nog uit mijn tijd als dj - , trof dit beeld me zo dat het me niet meer los liet.'

Megagroot

Het was het begin van een reeks toevalligheden, die leidden tot deze bijna verstilde serie schilderijen. Ook Jasper toont in deze nieuwe serie een megagroot werk. Een doek van 10 bij 15 meter, dat door zes mensen tegen de achterwand van de entreeruimte geplaatst wordt zodat je het kun zien als je met de lift omhoog suist. 

Fundatie in Zwolle opente zomerseizoen met twee beroemdheden (Foto: RTV Oost/Inga Tjapkes)
Fundatie in Zwolle opente zomerseizoen met twee beroemdheden (Foto: RTV Oost/Inga Tjapkes)
Fotograaf: RTV Oost/Inga Tjapkes
Fundatie in Zwolle opente zomerseizoen met twee beroemdheden

East meets West

Het klikte zo goed tussen Ronald en Jasper dat ze besloten om een parallelle expositie in het atelier van Westerhuis aan de Willemsvaart te maken. Zo komt het dat topstukken van Westerhuis en een gloednieuwe serie van Krabbé in het museum te zien is vanaf 16 juni, en veel ander nieuw en oud werk in het atelier.

Ingericht door curator Margitte Verwoerdt. 'Ons werk is zó anders en het versterkt elkaar op een hele mooie manier' zegt Ronald Westerhuis. East meets West is alleen open op vrijdag en zaterdag tussen elf en vijf uur zodat liefhebbers na een bezoek aan de Fundatie ook de kunstenaar aan het werk kunnen zien in de studio. 

Komend weekend meer in OverUIT de Kunst.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Cultuur Zwolle IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: