Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
Controles op fietsers in winkelstraat Raalte
Foto: RTV Oost fullscreen
Controles op fietsers in winkelstraat Raalte
Foto: RTV Oost fullscreen
De media wordt geladen ...

Winkeliers Raalte zijn fietsers in centrum spuugzat, controles moeten oplossing brengen

Geplaatst 12 jun 2018 - 20:35
Gewijzigd 13 jun 2018 - 07:25

Winkeliers in het centrum van Raalte zijn de voorbij racende fietsers in het voetgangersgebied meer dan zat. Vanaf vandaag wordt er een maand lang continu gecontroleerd en bekeurd. 

Het ROV, het Raalter Ondernemers Verbond, vroeg de gemeente om op te treden. "Wij vroegen om de controles, omdat er met enige regelmaat overlast ontstond in het centrum", vertelt Henny Zomer. "Fietsend publiek dat winkelend publiek raakt en in de weg zit."

Minderwaardig

Gerard Tertoolen is verkeerspsycholoog en deed onderzoek naar de ergernissen van voetgangers en fietsers. Hij kan heel simpel verklaren waarom fietsers soms niet afstappen als dat eigenlijk wel moet.

"De fiets is bij uitstek een vervoersmiddel waarmee je lekker snel rechtstreeks naar je bestemming kan", legt Tertoolen uit. "Als je dan moet afstappen, dan voel je als het ware alsof je iets moet doen dat minderwaardig is."

'Een circuit voor de winkel'

Het ROV is blij met de controles. "Wij krijgen regelmatig terugkoppelingen van bezoekers en ondernemers als: 'Het is af en toe net een circuit bij mij voor de winkel'. Daar hebben we andere plekken voor", aldus Henny Zomer. 

De controles in het centrum van Raalte duren tot het eind van de maand.