Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
Steeds meer drones in de lucht
Foto: RTV Oost/Ruud Dilling fullscreen
Steeds meer drones in de lucht
Foto: RTV Oost/Ruud Dilling fullscreen
Thijs Grootte Bromhaar van Nibag Groep
Foto: RTV Oost/Ruud Dilling fullscreen
De media wordt geladen ...

Dak inspecteren en toch met beide benen op de grond; het wordt druk in de lucht met drones

Geplaatst 13 jun 2018 - 17:06
Gewijzigd 13 jun 2018 - 18:01

Nibag is een van de eerste adviesbureaus die gebouwen gaat inspecteren met een drone. Daken worden straks met een drone in plaats van met een hoogwerker bekeken. "Dit is pas het begin, we zijn de laatste generatie met een lege lucht", aldus Hans Heerkens van de Universiteit Twente.

Thijs Grootte Bromhaar stuurt een drone voorzien van camera de lucht in. Op een beeldscherm bekijkt de inspecteur van Nibag het dak van een kantoorpand. Grootte Bromhaar volgde een cursus in Katwijk en mag zich sinds eind mei dronepiloot noemen.

Kosten drukken

Nibag in Hengelo adviseert bedrijven bij het onderhoud van gebouwen. Tot voor kort werd er een dure hoogwerker ingehuurd om daken te inspecteren. Om kosten en tijd te besparen zet Nibag straks ook een drone in. Grootte Bromhaar volgde daarvoor een cursus in Katwijk.

Van alles door de lucht

Docent luchtvaartindustrie van de Universiteit Twente Hans Heerkens denkt dat we pas aan het begin staan er dat er in de toekomst meer bedrijven gebruik zullen gaan maken van drones. "Denk aan koeriersbedrijven en webwinkels, maar ook goederentransport gaat straks door de lucht. We zijn de laatste generatie met een relatief leeg luchtruim, als je over een jaar of dertig naar boven kijkt weet je niet wat je ziet." Automatisering en geprogrammeerde drones zijn volgens de docent van de UT de toekomst. 

Drone opleiding

Ook ROC van Twente speelt in op de drone-ontwikkeling en start naar verwachting eind dit jaar met een landelijk en op termijn Europees erkende opleiding tot dronepiloot. 

Meer lezen over: